Question 1: I sell 16 sheep at a gain of 12.5% and 20 more at a certain gain percent. If 1 gain 25% on the whole, how much percent gain did I make on the latter number?
20%
25%
30%
35%
Option: 4
On the whole I gain 25%
Therefore, I should get the cost price of 36×125100=45 sheep.
But I sell the first lot at a gain of 12.5%
Hence by selling 16 sheep, I get the cost price of 16×112.5100=18 sheep.
Therefore, I should get the cost price of 45-18=27 sheep by selling the second lot of 20. Hence my gain there should be 720×100=35
Question 2: A farmer buys 240 cows. He sells some of them at a gain of 20% and the remaining at a gain of 30%. If he gains 28% on the whole, then how many did he sell at a gain of 20%?
40
48
54
28
Option: 2
Let him sell x cows at the gain of 20% and y cows at a gain of 30%.
Therefore, 0.2x + 0.3y = -0.28(x+y)
=> y=4x, Therefore, x+4x=240 =>x=48.
Question 3: A dealer sells a horse for Rs.400, making a profit of 25%. He sells a second horse at a loss of 10% and on the whole makes neither profit nor loss. What did the second horse cost him?
Rs.100
Rs.600
Rs.800
Rs.400
Option: 3
In the given question "The dealer sells two horses, one for Rs.400, making a profit of 25% and the other horse at a loss of 10% and makes neither profit nor loss on the whole."
Let the cost price of second horse = Rs.x i.e., 320 + x = 400 + 9x/10 ( since 400 x 100/125 = 320) => x = Rs.800. Ans.(3)
Question 4: I buy two horses, A and B. A costs Rs.50 more than B. I sell A at a profit of 16% and 13 at a profit of 7%. My total gain is Rs.100. What was the original price of 8?
Rs.450
Rs.400
Rs.350
Rs.500
Option: 2
A = B + 50 ….(1)
1.16 A + 1.07 B = A + B + 100 …..(2)
=> A = Rs.450, B = Rs.400. Ans.(2)
Question 5: If toffees are bought at the rate 18 for a rupee, then how many of them must be sold for a rupee to gain 20%?
14
15
16
12
Option: 2
18 x 100 p = 120x => x = 15. Ans.(2)
Question 6: A man's petrol bill in July is Rs.200. In August, the price of petrol increases by 10% and his consumption is reduced by 10%. Find his petrol bill in August.
Rs.190
Rs.210
Rs.200
Rs.198
Option: 4
Let the consumption in July = x litres,
Therefore, price of petrol = Rs. 200/x
=> Petrol bill in August = (0.9x) x(1.10)x 200/x= Rs.198. Ans.(4)
Question 7: I sell a table for Rs.24 and thus make a percentage of profit equal to the cost price. What did the table cost me?
Rs.10
Rs.20
Rs.40
Rs.30
Option: 2
Let the cost price and profit be X.
Therefore, S.P.−C.P.C.P.×100=Profit
=24−xx×100=x=>x2+100x−2400=0hencex=20
Question 8: A bike costs Rs.48000. Its value depreciates by 30% in the first year and in each subsequent year the depreciation is 20% of the value at the beginning of that year. The value of the bike after 3 years will be
Rs.21504
Rs.26880
Rs.38400
Rs.39480
Option: 1
The required value of the bike after 3 years = 48000(70100)(80100)2=Rs.21504
Question 9: A person sold his watch for Rs.75 and got a percentage of profit equal to the cost price. The cost price of the watch is
Rs.40
Rs.50
Rs.35
Rs.45
Option: 2 Let x be the cost price of the watch.
Therefore, profit percentage is also x.
x+x×x100=75Orx=50
Question 10: A man sells two horses for Rs.1955 each. On one he gains 15% and on the other he loses 15%. His total gain or loss is
Rs.40.00
Rs.90.00
Rs.97.75
Rs.19.55
Option: 2
Loss = 15 x 15/100 = 2.25%.
C.P = (2 x 1955 x 100)/97.75 = Rs.4000.
Loss = 4000 — 2 x (1955) = Rs.90. Ans.(2)
Question 11: Vivek bought 5 dozen apples at the rate of Rs.15 per dozen. He spent Rs.15 on transportation. If he sold the apples at the rate of Rs.24 per dozen, what was his profit percentage?
25%
30%
33.33%
60%
Option: 3
The Cost Price (C.P) of 1 dozen apples = Rs.15.
Hence, the C.P of 5 dozen apples = 15 x 5 = Rs.75.
Adding Rs.15 towards transportation cost, the total cost price of 5 dozen apples becomes Rs.90.
Now, the Selling Price (S.P) of 1 dozen apples = Rs.24.
Hence, the Sales Revenue of 5 dozen apples = 24 x 5 = Rs.120.
The Profit is always expressed as a percentage to cost price. Required answer = (30/90) x 100 = 33.33%. Ans.(3)
Short-cut: Cost of 5 dozen of apples including transportation charges = 15 + (15/3) = Rs.18.
Percentage profit = [(24-18)/18] x100=33.33% .
Question 12: A shopkeeper purchases several articles at the rate of 11 for Rs.10 and sells them at the rate of 10 for Rs.11. What would be the profit earned by him?
11%
10%
20%
21%
Option: 4
Cost Price for 11 articles = Rs.10 .... (I)
Sales Price for 10 articles = Rs.11 .... (II)
Sales Price for 11 articles = Rs.12.1 (III)
Thus, required profit = [(12.1-10)/10] x 100 = 21%. Ans.(4)
Question 13: The cost price of 12 articles is the same as the selling price of 8 articles. What is the profit percent?
25%
40%
50%
200%
Option: 3
We have, Cost Price of 12 Numbers = Sales Price of 8 Numbers. In order to arrive at the profit percentage. we need to compare the cost price/ sales price of equal number of articles.
Thus, let C.P of 12 Numbers = S.P of 8 Numbers. = Rs.100.
Cost price of 12 Numbers = Selling price of 8 Numbers
=> Selling price of 8 Numbers = Cost price of 8 Numbers + Cost price of 4 Numbers
Therefore, Profit = Cost price of 4 Numbers
=> Profit % =(Cost price of 4 numbers/cost price of 8 numbers)x100=(4/8)x100=50%
Question 14: In order to increase revenue, a dealer announces 20% reduction in the unit price of an article. As a result, his sales volume increases by 20%. What is the overall gain/loss to the dealer?
no profit no loss
4% loss
10% profit
Cannot be determined since selling price is unknown
Option: 2
When the two figures of (i) reduction and (ii) increase are same (here, 20% each), the calculation is direct, as follows: (a) Overall gain or loss
=> Always loss. (b) Numerical Values? = 20% x 20% = 4% (multiply two values and divide by 100). Ans.(2)
Question 15: Rakesh bought 20 chairs for Rs.1000. He repaired and sold them at the rate of Rs.500 per pair. He got profit of Rs.100 per chair. How much did he spend on repairs?
Rs.1500
Rs.2000
Rs.2500
Rs.1800
Option: 3
Purchase price for 20 chairs=Rs. 1000
Repairs amount (to be determined) =Rs. X
Sales price for 20 chairs = Rs. 5000
Profit derived for 20 chairs = Rs. 2000
We have, (3) - [(1) + (2)] = (4).
? 5000 - (1000 + X) = 2000 => X = 2000. Ans.(3)
Question 16: Kiran buys an article with 25% discount on the marked price. He makes a profit of 10% by selling it at Rs.660. What was the marked price?
Rs.900
Rs.600
Rs.700
Rs.800
Option: 4
Let the marked price of the article be Rs. X
? Purchase Price (C.P) for Kiran = 0.75 X.
? S.P for Kiran = (0.75 X) + 10% of (0.75 X) = 660.
? 0.825 X = Rs.660 = X = Rs.800. Ans.(4)
Question 17: A dishonest dealer pretends to sell at the cost price but earns a profit of 25% by under weighing. What weight must he be using for 1 kg?
750 gm
800 gm
500 gm
875 gm
Option: 2
Let the false weight be x gm.
Thus, the profit made is through sale of (100-x) gm
Hence, we have, 100−xx=25%=>x=800gm
Question 18: A' sold a house to Bat a gain of 10% and B sold it to Cat a gain of 20%. If C paid Rs.264000 for it, at what price must A have purchased it
Rs.200000
Rs.220000
Rs.240000
Rs.250000
Option: 1
Let the cost price for ‘A’ be Rs. X
Therefore, x×110100×120100=264000=>x=200000
Question 19: An increase, in the cost price of an article, by 22% leads to the value of Rs.61. What was the original cost price of the article?
Rs.40
Rs.45
Rs.50
Rs.55
Option: 3
Let the original cost price of the article be Rs.'X'. Thus, we get, X + 22% of X = 61 => X = Rs.50. Ans.(3)
Question 20: When certain quantity of sugar is sold at Rs.11 per kg, the gain is 10%. If the total gain is Rs.50, what is the quantity of sugar sold?
100 kg
60 kg
50 kg
80 kg
Option: 3
The Unit Cost Price of sugar = 11 ÷ 1.1 = Rs.10 per kg.
Thus, by selling one kg, the gain is Re.1.
Hence, when the total gain is Rs.50, 50 kg of sugar must have been sold. Ans.(3)
Question 21: What is the cost price of an article, if a loss of 16% is incurred by selling it for Rs.168?
Rs.200
Rs.180
Rs.220
Rs.210
Option: 1
Let the cost price of the article be Rs. 'X'. Thus, we get, X — (16% of X) = Rs.168 = X = Rs.200. Ans.(1)
Question 22: Two successive discounts of 30% and 25% are equivalent to a single discount of
45%
55%
47.50%
52.50%
Option: 3
Required discount = 100 — (0.7 x 0.75 x 100) = 47.5%. Ans.(3)
Question 23: A man buys two goats at Rs.120 each. He sells one at 25% gain and the other at 25% loss. How much is his profit or loss?
6.25% gain
No loss no gain
6.25% loss
Cannot be determined
Option: 2
As gain or loss is on the cost price.
25% loss on Rs.120 = 25% gain on Rs.120.
As such there is no loss no gain. Ans.(2)
Question 24: By what percent should the cost price of an article be marked up such that even after allowing a discount of 50%, a profit of 50% is made?
300
500
100
200
Option: 4
Let the Cost Price and Marked Price of the item be Rs. 'X' and 'Y' respectively. Thus, we get, Y — 50% of Y = X + 50% of X 0.5Y = 1.5X. or Y ÷ X = 1.5 ÷ 0.5 = 3.
Thus, the marked price should be 3 times the cost price. Hence, required percentage is 200. Ans.(4)
Question 25: A dealer offers three successive discounts of 50%, 20% and 10% on an article. What is the single effective discount rate?
60%
62%
63%
64%
Option: 4
Effective discount = 100 — ( 0.5 x 0.8 x 0.9 x 100) = 64%. Ans.(4)
Get link
Facebook
X
Pinterest
Email
Other Apps
Comments
Popular posts from this blog
Northern Power Distribution Company Of Telangana Limited, has released the notification of the recruitment for the posts of Assistant Engineer. Interested candidates can apply from 27-06-2022 to 11-07-2022 (11:59 PM). TSNPDCL Post Name Vacancies Qualification Assistant Engineer (Electrical) 82 Must possess a bachelor’s degree in Electrical Engineering/Electrical and Electronics Engineering from a Recognized University in India established or incorporated by or under a Central Act, Provincial Act, or a State Act (or) an Institution recognized by the University Grants Commission / AICTE (or) any other qualification recognized as equivalent thereto (or) a pass in Section-‘A’ & ‘B’ of A.M.I.E. examination conducted by Institute of Engineers in Electrical/ Electrical and Electronics Engineering. Age Limit:- 18 to 44 years Pay Scale:- Rs.64295 – Rs.99345/- Application Fee:- Each applicant must pay Rs.200/- towards the Online Application Processing Fee and Rs.120/-...
GOV Exam GK MCQ – Important Links Number System MCQ LIST Click Here DECIMAL FRACTION MCQ LIST Click Here HCF & LCM MCQ LIST Click Here PROFIT & LOST MCQ LIST Click Here AVERAGE MCQ LIST Click Here RATIO & PROPORTION MCQ LIST Click Here TIME AND WORK Click Here SIMPLE INTEREST MCQ LIST Click Here PROBLEMS ON TRAINS Click Here TIME & DISTANCE MCQ LIST Click Here ALLIGATION OR MIXTURE MCQ Click Here PERCENTAGE MCQ LIST Click Here PIPES & CISTERNS MCQ LIST Click Here BOATS & STREAMS MCQ LIST Click Here PARTNERSHIP MCQ LIST Click Here Tec Tutorial at 10:27 PM Share No comments: Post a Comment ‹ › Home View web version Powered by Blogger .
GENRAL KNOWLEDGE MCQ FOR – Important Links সাধারণ জ্ঞান MCQ 1 সাধারণ জ্ঞান MCQ 2 সাধারণ জ্ঞান MCQ 3 সাধারণ জ্ঞান MCQ 4 সাধারণ জ্ঞান MCQ 5 সাধারণ জ্ঞান MCQ 6 সাধারণ জ্ঞান MCQ 7 সাধারণ জ্ঞান MCQ 8 সাধারণ জ্ঞান MCQ 9 সাধারণ জ্ঞান MCQ 10 সাধারণ জ্ঞান MCQ 11 সাধারণ জ্ঞান MCQ 12 সাধারণ জ্ঞান MCQ 13 সাধারণ জ্ঞান MCQ 14 সাধারণ জ্ঞান MCQ 15 সাধারণ জ্ঞান MCQ 16 সাধারণ বিজ্ঞান MCQ 17 সাধারণ বিজ্ঞান MCQ 18 সাধারণ বিজ্ঞান MCQ 19 Workspace
Comments
Post a Comment