Wrong Number Series Quiz Questions for Bank Exams Pdf - 3

 Question: 1

In each of the following questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.
1, 3, 7, 15, 27, 63, 127

(A) 7

(B) 15

(C) 27

(D) 63

Ans: C

The sequence is +2, +4, +8 ..... i.e. +2, +22, +23, ....
So, 27 is wrong and must be replaced by (15 + 24) i.e. (15 + 16) or 31.

Question: 2

1, 5, 9, 16, 25, 37, 49

(A) 37

(B) 25

(C) 15

(D) 9

Ans: C

The given sequence is a combination of two series:
I. 1, 9, 25, 49 and
II. 5, 15, 37
The pattern in I is +8, +16, +24.
So, 16 is wrong and must be replaced by (42 + 1) i.e. 17.

Question: 3

16, 22, 30, 45, 52, 66

(A) 30

(B) 45

(C) 52

(D) 68

Ans: B

The correct sequence is +6, +8, +10, + 12, + 14.
So, 45 is wrong and must be replaced by (30 + 10) i.e. 40.

Question: 4

15, 16, 22, 29, 45, 70

(A) 70

(B) 45

(C) 22

(D) 16

Ans: C

The pattern is +1, +4, +9, +16, +25, .. i.e. +12, + 22, + 32, + 42, + 52, ...
So, 22 is wrong and must be replaced by (16 + 4) i.e. 20.

Question: 5

8, 13, 21, 32, 47, 63, 83

(A) 47

(B) 32

(C) 21

(D) 13

Ans: A

The sequence is +5, +8, +11, ....
47 is wrong and must be replaced by (32 + 14) i.e. 46.


Question: 6

196, 169, 144, 121, 80

(A) 196

(B) 169

(C) 121

(D) 80

Ans: D

The sequence is (14)2, (13)2, (12)2, (11)2, (10)2.
So, 80 is wrong and must be replaced by (10)2 i.e. 100.

Question: 7

6, 14, 30, 64, 126

(A) 126

(B) 64

(C) 14

(D) 6

Ans: B

Each term is multiplied by 2 and then increased by 2 to obtain the next term.
So, 64 is wrong and must be replaced by (30 x 2 + 2) i.e. 62.

Question: 8

3, 2, 8, 9, 13, 22, 18, 32, 23, 42

(A) 22

(B) 13

(C) 9

(D) 8

Ans: C

The given sequence is a combination of two series:
I. 3, 8, 13, 18, 23 and
II. 2, 9, 22, 32, 42
The pattern in I is +5, and the pattern in IIis +10.
So, in II, 9 is wrong and must be replaced by (2 + 10) i.e. 12.

Question: 9

24, 27, 31, 33, 36

(A) 24

(B) 27

(C) 31

(D) 33

Ans: C

Each term in the series is increased by 3 to obtain the next term.
So, 31 is wrong and must be replaced by (27 + 3) i.e. 30.

Question: 10

2, 5, 10, 50, 500, 5000

(A) 5

(B) 10

(C) 50

(D) 5000

Ans: D

Each term of the series is the product of the preceding two terms.
So, 5000 is wrong and must be replaced by (50 x 500) i.e. 25000.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST