Verbal Reasoning MCQs with Answers - 4

 Question: 1

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Star : Galaxy

(B) Wheel : Axle

(C) Moon : Earth

(D) Mercury : Sun

Ans: A

In all other pairs, first moves about the second.

Question: 2

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Lead : Pencil

(B) Garbage : Dustbin

(C) Ink : Pen

(D) Petrol : Car

Ans: B

In all other pairs, first is required by the second for its functioning.

Question: 3

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Wheat : Crop

(B) Shoes : Leather

(C) Paper : Pulp

(D) Wine : Grapes

Ans: A

In all other pairs, second is the substance which is used to prepare the first.

Question: 4

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Army : General

(B) Crache : Infant

(C) Meeting : Chairman

(D) Team : Captain

Ans: B

In all other pairs, second is the head of the first.

Question: 5

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Stamps : Philatelist

(B) Book : Author

(C) Film : Director

(D) Newspaper : Editor

Ans: A

In all other pairs, first is prepared by the second.


Question: 6

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Table : Furniture

(B) Shirt : Dress

(C) Mango : Fruit

(D) Boy : Girl

Ans: D

In all other pairs, second denotes the class to which the first belongs.

Question: 7

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Tomato : Pury

(B) Apple : Jam

(C) Lemon : Citrus

(D) Orange : Squash

Ans: C

In all other pairs, second is the form in which the first is preserved.

Question: 8

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Artist : Troupe

(B) Singer : Chorus

(C) Soldier : Barrack

(D) Principal : School

Ans: D

In all other pairs, second is a collective group of the first.

Question: 9

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Car : Bus

(B) Engine : Train

(C) Kinfe : Dagger

(D) Pistol : Gun

Ans: B

In all other pairs, the two words belong to the same class.

Question: 10

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Merchant : Business

(B) Maize : Cereal

(C) Musician : Artist

(D) Jupiter : Planet

Ans: A

In all other pairs, second denotes the class to which the first belongs.

Question: 11

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Iron : Anaemia

(B) Iodine : Goitre

(C) Sodium : Rickets

(D) Proteins : Marasmus

Ans: C

In all other pairs, second is the disease caused by the deficiency of first.

Question: 12

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Tiny : Small

(B) Big : Large

(C) Broad : Wide

(D) Light : Heavy

Ans: D

The words in all other pairs are synonyms.

Question: 13

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Shopkeeper : Customer

(B) Clerk : File

(C) Lawyer : Client

(D) Doctor : Patient

Ans: B

In all the other pairs, second is the person for whom the first works to earn money.

Question: 14

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Room : Floor

(B) Hand : Finger

(C) Tree : Branch

(D) Table : Chair

Ans: D

In all other pairs, second is a part of the first.

Question: 15

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Tree : Forest

(B) Hour : Minutes

(C) Sentence : Words

(D) Class : Students

Ans: A

In all other pairs, second is a unit of the first.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST