Top 50+ Calendar Aptitude Questions and Answers Pdf - 1
Question: 1
The day on 5th March of a year is the same day on what date of the same year?
(A) 5th August
(B) 5th October
(C) 5th November
(D) 5th December
Ans: C
Since any date in March is the same day of the week as the corresponding date in November of that year, so the same day falls on 5th November.
Question: 2
January 7, 1992 was Tuesday. Find the day of the week on the same date after 5 years, i.e., on January 7, 1997?
(A) Monday
(B) Tuesday
(C) Wednesday
(D) Friday
(E) Friday
Ans: B
During the interval we have two leap years as 1992 and 1996 and it contains February of both these years.
∴, The interval has (5 + 2) = 7 odd days or 0 odd day.
Hence, January 7, 1997 was also Tuesday.
Question: 3
My watch gains 5 minutes, in every hour. How many degrees the second hand moves in every minute?
(A) 375°
(B) 380°
(C) 385°
(D) 390°
Ans: D
Since minute hand gains 5 minutes in every 60 minutes.
Second hand gains 5 seconds in every 60 seconds
In every 60 seconds true time, it moves 65 seconds or 65 x 6° = 390°
Question: 4
What was the day of the week of 1st January 2001?
(A) Tuesday
(B) Wednesday
(C) Friday
(D) Sunday
Ans: D
2000 years have 0 odd days.
1st January, 2001 will be Sunday.
Question: 5
May 6, 1993 was Thursday. What day of the week was on May 6, 1992?
(A) Tuesday
(B) Wednesday
(C) Friday
(D) Saturday
Ans: A
1992 was a leap year, so it had 2 odd days.
So, the day on May 1993 is 2 days beyond the day on M1ay 6, 1992.
But, on May 6, 1993 it was Thursday.
So, on May 6, 1992 it was Tuesday.
Question: 6
January 1, 1995 was a Sunday. What day of the week lies on January 1, 1996?
(A) Saturday
(B) Sunday
(C) Monday
(D) Tuesday
Ans: C
1995 was an ordinary year, so it had 1 odd day. Hence, the first day of 1996 will be one day beyond Sunday.
It will be Monday.
Question: 7
How often between 11 o’clock and 12 o’clock are the hands of a clock in integral number of minutes apart?
(A) 54 times
(B) 55 times
(C) 56 times
(D) 58 times
Ans: C
At 11 O’clock, the hours hand is 4 spaces apart from the minute hand. Since there are 60 spaces in one hour, so (60 – 4) times. 56 times the hands of the clock are an integral number of minutes apart.
Question: 8
How many times do the hands of a clock point towards each other in a day?
(A) 12
(B) 20
(C) 22
(D) 24
Ans: C
The hands of a clock point towards each other 11 times in every 12 hours. (because between 5 and 7, at 6 O’clock only they point towards each other).
So, in a day the hands point towars each other 22 times.
Question: 9
If the first day of the year 1991 was Tuesday. What day of the week must have been on 1st January, 1998?
(A) Tuesday
(B) Wednesday
(C) Thursday
(D) Friday
Ans: C
Total number of odd days from 1st January 1991 to 1st January, 1998 will be
Year 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997
Odd days 1 + 2 + 1 + 1 + 1 + 2 + 1
= 9 odd days, i.e. , 2 odd days
The day is 2 days beyond the day on 1st January 1991, i.e., the required day must be Thursday.
Question: 10
Today is Tuesday. After 62 days it will be
(A) Monday
(B) Wednesday
(C) Thursday
(D) Sunday
Ans: A
62 days means (8 weeks + 6 days)
62 days have 6 odd days.
∴ Required day will be Monday.
Comments
Post a Comment