Top 10,000+ Computer Knowledge/Awareness Quiz - 3

 Question: 1

In a database, _____  fields store numbers used to perform calculation.

(A) Alphanumeric

(B) Numeric

(C) Key

(D) Next

Ans: B

Numeric

Question: 2

The first computer architecture was introduced in

(A) 1968

(B) 1970

(C) 1971

(D) 1973

Ans: B

1970

Question: 3

A device used to bring data into a computer is called

(A) Input device

(B) Output device

(C) Control unit

(D) ALU

Ans: A

Input device

Question: 4

The CPU speed of a mini computer is approximately _____  kilo instructions per second (KIPS).

(A) 500

(B) 550

(C) 600

(D) 1250

Ans: A

500

Question: 5

A collection of wires that connects several devices is called

(A) Cables

(B) Bidirectional wires

(C) Bus

(D) Link

Ans: C

Bus

Question: 6

What is the software used to drive microprocessor-based systems?

(A) Firmware

(B) Assembly language

(C) Micro language

(D) Machine language

Ans: B

Assembly language

Question: 7

Thick, rigid metal platters that are capable of storing and retrieving information at a high rate of speed are known as

(A) Solid-State storage device

(B) Hard disk

(C) Optical disk

(D) Output device

Ans: B

Hard disk

Question: 8

The life span of a CD-ROM is

(A) Almost unlimited

(B) Approximately  two years

(C) Approximately five years

(D) Approximately twenty-five years

Ans: C

Approximately five years

Question: 9

The signal which shows that a computer is waiting for a command from the user is

(A) Event

(B) Interrupt

(C) Prompt

(D) Time slice

Ans: B

Interrupt

Question: 10

What was the first network that planted the seeds of internet?

(A) APARANET

(B) ARPANET

(C) PARANET

(D) RAPANET

Ans: B

ARPANET

Question: 11

An Email account includes a storage area, often called a(n)

(A) IP address

(B) Attachment

(C) Mailbox

(D) Hyperlink

Ans: A

IP address

Question: 12

Telnet is a

(A) Remote Login

(B) Television Network

(C) Network of Telephones

(D) All of these

Ans: A

Remote Login

Question: 13

______ is the most general phase structured grammar.

(A) Context sensitive

(B) Context free

(C) Regular

(D) All of these

Ans: A

Context sensitive

Question: 14

A page break means

(A) Starting the next part of the document on a new page

(B) Breaking a page of the document into small sentences

(C) Breaking a page of the document into small

 paragraphs

(D) Breaking a page of the document into smaller parts

Ans: A

Starting the next part of the document on a new page

Question: 15

To reverse the effect of your-last action in word

(A) Use the Rado command

(B) Press the delete key

(C) Use the Undo command

(D) Use the cut command

Ans: C

Use the Undo command

Question: 16

A key that will erase information from the computer’s memory and characters on the screen

(A) Trust key

(B) Dummy out

(C) Delete key

(D) Edit

Ans: C

Delete key

Question: 17

The person who writes and tests computer program is called a

(A) Project developer

(B) Software engineer

(C) Computer scientist

(D) Programmer

Ans: D

Programmer

Question: 18

The ____ enables your computer to connect to other computers.

(A) Network Interface Card (NIC)

(B) Controller card

(C) Sound card

(D) Video card

Ans: A

Network Interface Card (NIC)

Question: 19

In a relations database, tables are logically linked to each other by a

(A) Field size

(B) Field type

(C) Hyperlink

(D) Key

Ans; D

Key

Question: 20

____ are devices used to transmit data over telecommunications lines.

(A) Platform

(B) Modems

(C) Drive bays

(D) Drives

Ans: B

Modems


Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST