Top 10,000+ Aptitude Questions and Answers Pdf - 5

 Question: 1

Insert the missing number:
16, 33, 65, 131, 261, (…..)

(A) 721

(B) 613

(C) 523

(D) 521

Ans: C

Each number is twice the preceding one with 1 added or subtracted alternately.

So, the next number is ( 2 x 261 + 1) = 523.

Question: 2

Insert the missing number:
8, 7, 11, 12, 14, 17, 17, 22, (…..)

(A) 20

(B) 22

(C) 24

(D) 27

Ans: A

There are two series ( 8, 11, 14, 17, 20) and ( 7, 12, 17, 22) increasing by 3 and 5 respectively.

Question: 3

Insert the missing number:
9, 12, 11, 14, 13, (…..), 15

(A) 10

(B) 12

(C) 16

(D) 17

Ans: C

Alternately, we add 3 and subtract 1.

Question: 4

Insert the missing number:
2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, (…..)

(A) 60

(B) 64

(C) 70

(D) 72

Ans: D

The pattern is 1 x 2, 2 x 3, 3 x 4, 4 x 5, 5 x 6, 6 x 7, 7 x 8.

So, the next number is 8 x 9 = 72.

Question: 5

Insert the missing number:
2, 4, 12, 48, 240, (…..)

(A) 1920

(B) 1440

(C) 1080

(D) 960

Ans: B

Go on multiplying the given numbers by 2, 3, 4, 5, 6.

So, the correct next number is 1440.

Question: 6

Insert the missing number:
16, 33, 65, 131, 261, (…..)

(A) 521

(B) 523

(C) 613

(D) 721

Ans: B

Each number is twice the preceding one with 1 added or subtracted alternately.

So, the next number is ( 2 x 261 + 1) = 523.

Question: 7

Insert the missing number:
1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, (…..), 256

(A) 128

(B) 148

(C) 154

(D) 164

Ans: A

Each previous number is multiplied by 2.

Question: 8

Complete the series: 2, 5, 9, 19, 37, ……

(A) 72

(B) 74

(C) 75

(D) 76

Ans: C

Second number is one more than twice the first;

the third number is one less than twice the second;

fourth number is one more than twice the third;

fifth number is one less than the fourth.

Therefore, the sixth number is one more than twice the fifth.

So, the missing number is 75.

Question: 9

Insert the missing number:
5, 10, 13, 26, 29, 58, 61, (…..)

(A) 64

(B) 122

(C) 125

(D) 128

Ans: B

Numbers are alternately multiplied by 2 and increased by 3.

So, the missing number = 61 x 2 = 122.

Question: 10

Insert the missing number:
3, 7, 6, 5, 9, 3, 12, 1, 15, (…..)

(A) -1

(B) 3

(C) 13

(D) 18

Ans: A

There are two series, beginning respectively with 3 and 7.

In one 3 is added and in another 2 is subtracted.

The next number is 1 – 2 = - 1.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST