Top 1000+ General Awareness Questions for Bank Exams - 3

 Question: 1

The first fully bank in Indian Bank is

(A) SBI

(B) PNB

(C) RBI

(D) IOB

Ans: B

PNB

Question: 2

In India, the bank NABARD does not provide refinance to

(A) Regional Rural Banks

(B) State Land Development Banks

(C) Export-Import Bank

(D) Scheduled Commercial Banks

Ans: C

Export-Import Bank

Question: 3

The Bank Rate is the rate interest at which the Reserve Bank of India Provides loans to the

(A) Corporate sector

(B) Foreign institutional Investors

(C) Public Sector

(D) Scheduled Commercial Banks

Ans: D

Scheduled Commercial Banks

Question: 4

The largest public sector commercial Bank of India is the

(A) Union Bank of India

(B) State Bank of India

(C) Reserve Bank of India

(D) Bank of India

Ans: B

State Bank of India

Question: 5

In which year was the Reserve Bank of India established?

(A) 1932

(B) 1935

(C) 1945

(D) 1947

Ans: B

1935

Question: 6

When was the decimal system of currency introduced in India?

(A) 1948

(B) 1950

(C) 1954

(D) 1957

Ans: B

1950

Question: 7

When was the IDBI (Industrial Development Bank of India) instituted?

(A) 1952

(B) 1964

(C) 1972

(D) 1981

Ans: B

1964

Question: 8

Who among the following is most benefitted from inflation?

(A) Government pensioners

(B) Saving Bank Account holders

(C) Creditors

(D) Debtors

Ans: D

Debtors

Question: 9

Ten rupee notes bear the signature of

(A) President

(B) Governor, Reserve Bank of India  

(C) Finance Minister

(D) Secretary, Ministry of Finance

Ans: B

Governor, Reserve Bank of India  

Question: 10

The National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD) was set up in

(A) 1977

(B) 1980

(C) 1982

(D) 1984

Ans: C

1982

Question: 11

Whose signature is found on one rupee notes in India?

(A) The Prime Minister of India

(B) The President of India

(C) The Government, RBI

(D) The Secretary, Finance

Ans: D

The Secretary, Finance

Question: 12

Who was the first Indian Governor of the RBI?

(A) Sachindra Ray

(B) C D Deshmukh

(C) Rajendra Prasad

(D) S Mukherjee

Ans: A

Sachindra Ray

Question: 13

RBI was set up on the recommendation of ____ commission.

(A) Empowered Group

(B) C Rangarajan

(C) Hilton Young

(D) None of these

Ans: C

Hilton Young

Question: 14

Special Drawing Rights (SDRs) relate to

(A) The International Monetary Fund

(B) The World Trade Organization

(C) The Reserve Bank of India

(D) The World Bank

Ans: A

The International Monetary Fund

Question: 15

Which one of the following is not a Money Market Instrument?

(A) Commercial paper

(B) Certificate of Deposit

(C) Treasures bills

(D) Equity shares

Ans : D

Equity shares

 Question: 16

In which of the following exchange, Currency Futures trading was first started?

(A) NSE

(B) BSE

(C) SENSEX

(D) MCX-SX

Ans: A

NSE

Question: 17

In which of the following years, India switched over to decimal currencies?

(A) 1947

(B) 1950

(C) 1957

(D) 1963

Ans: C

1957

Question: 18

Narsimham Committee recommended to make banking structure of the country

(A) 2 tier

(B) 3 tier

(C) 4 tier

(D) 5 tier

Ans: C

4 tier

Question: 19

Where are the headquarters of World Bank Situated?

(A) New York

(B) Geneva

(C) Manila

(D) Washington DC

Ans: D

Washington DC

Question: 20

Increase in net RBI credit for Central Government represents

(A) budgetary deficit

(B) revenue deficit

(C) monetised deficit

(D) fiscal deficit

Ans: C

monetised deficit

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST