Top 100+ Verbal Reasoning Mathematical Operations Questions - 1

 Question: 1

If A stands for +, B stands for -, C stands for x, then what is the value of (10 C 4) A (4 C 4) B 6 ?

(A) 46

(B) 50

(C) 55

(D) 60

Ans: B

Using the correct symbols, we have :

Given expression = (10 × 4) + (4 × 4) - 6 = 40 + 16 - 6 = 56 - 6 = 50.

Question: 2

If P denotes ÷, Q denotes x, R denotes + and S denotes -, then what is the value of 18 Q 12 p 4 R 5 S 6 ?

(A) 53

(B) 59

(C) 63

(D) 65

Ans: A

Using the correct symbols, we have :

Given expression = 18 × 12 ÷ 4 + 5 - 6

                         = 18 × 3 + 5 - 6 = 54 + 5 - 6 = 59 - 6 = 53.

Question: 3

If + stands for x, - for ÷, x for – and ÷ for +, find the value of 26 + 74 – 4 × 5 ÷ 2.

(A) 220

(B) 376

(C) 478

(D) 488

Ans: C

Using the correct symbols, we have:

Given expression = 26 × 74 ÷ 4 – 5 + 2 = 26 × 

37
2

 - 5 + 2

= 13 × 37 - 5 + 2 = 481 - 5 + 2 = 478.

Question: 4

If x means -, + means ÷, - means x and ÷ means +, then 15 – 2 ÷ 900 + 90 × 100 = ?

(A) - 60

(B) 50

(C) 90

(D) 100

Ans: A

Using the correct symbols, we have :

Given expression = 15 x 2 + 900 ÷ 90 - 100 = 30 + 10 - 100 = - 60.

Question: 5

If + means ÷, ÷ means -, - means x, x means +, then 12 + 6 ÷ 3 - 2 × 8 = ?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 6

Ans: C

Using the correct symbols, we have :

Given expression = 12 ÷ 6 – 3 × 2 + 8 = 2 – 6 + 8 = 10 – 6 = 4.

Question: 1

If ‘when’ means ‘x’, ‘you’ means ‘÷’, ‘come’ means ‘-’ and ‘will’ means ‘+’, then what will be the value of “8 when 12 will 16 you 2 come 10”?

(A) 70

(B) 80

(C) 94

(D) 97

Ans: C

Using the correct symbols, we have :

Given expression = 8 × 12 + 16 ÷ 2 - 10 = 96 + 8 - 10 = 104 - 10 = 94.

Question: 2

If P means x, R means +, T means ÷ and S means -, then 18 T 3 P 9 S 8 R 6 = ?

(A) 46

(B) 52

(C) 56

(D) 64

Ans: B

Using the correct symbols, we have :

Given expression = 18 ÷ 3 × 9 - 8 + 6 = 6 × 9 - 8 + 6

                        = 54 - 8 + 6 = 60 - 8 = 52.

Question: 3

If ‘+’ means ‘minus’, ‘x’ means ‘divided by’, ‘÷’ means ‘plus’ and ‘-’, means ‘multiplied by’, then which of the following will be the value of the expression 252 × 9 - 5 + 32 ÷ 92?

(A) 95

(B) 168

(C) 192

(D) 200

Ans: D

Putting the proper signs in the given expression, we get :

Given Expression = 252 ÷ 9 × 5 - 32 + 92 = 28 × 5 - 32 + 92

                        = 140 - 32 + 92 = 232 - 32 = 200.

Question: 4

If + means x, x means -, ÷ means + and - means ÷, then which of the following gives the result of 175 - 25 ÷ 5 + 20 × 3 + 10?

(A) 77

(B) 160

(C) 240

(D) 2370

Ans: A

Using the proper signs in the given expression,

we get 175 ÷ 25 + 5 × 20 - 3 × 10 = 7 + 5 × 20 - 3 × 10 = 7 + 100 - 30

                        = 107 - 30 = 77.

Question: 5

If ‘+’ means ‘divide by’, ‘-’ means ‘added to’, ‘x’ means ‘subtracted from’ and ‘÷’ means ‘multiplied by’, then what is the value of 24 ÷ 12 - 18 + 9?

(A) 90

(B) 190

(C) 290

(D) 390

Ans: C

Using the correct symbols, we have : Given expression = 24 × 12 + 18 ÷ 9 = 288 + 2 = 290.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST