Top 100+ Alphabet Analogy Questions and Answers - 4

 Question: 1

Karnataka : Gold :: Madhya Pradesh : ?

(A) Gems

(B) Copper

(C) Iron

(D) Diamond

Ans: D

Gold is mined in Karnataka. Likewise, diamonds are mined in Madhya Pradesh.

Question: 2

Fruits : Basket :: Fishes : ?

(A) Rill

(B) Seine

(C) River

(D) Rip

Ans: D

Second is a container to carry the first.

Question: 3

Rill : Stream :: Pony : ?

(A) Horse

(B) Donkey

(C) Mule

(D) Mare

Ans: A

Rill is a small stream and pony is a small horse.

Question: 4

Drill : Bore :: Sieve : ?

(A) Rinse

(B) Pry

(C) Sift

(D) Thresh

Ans: C

Second denotes the function performed by the first.

Question: 5

Cricket : Bat :: Hockey : ?

(A) Ball

(B) Player

(C) Stick

(D) Field

Ans: C

In cricket, ball is hit with a bat. Similarly, in hockey, ball is hit with a stick.

Question: 6

Paw : Cat : : Hoof : ?

(A) Lion

(B) Lamb

(C) Horse

(D) Elephant

Ans: C

First is the name given to the foot of the second.

Question: 7

Growth : Death :: Increase : ?

(A) Tease

(B) Cease

(C) Decrease

(D) Ease

Ans: B

Second puts an end to the activity denoted by the first.

Question: 8

Bread : Yeast :: Curd : ?

(A) Bacteria

(B) Virus

(C) Germs

(D) Fungi

Ans: A

First is produced by the action of second.

Question: 9

Proteins : Growth  :: Carbohydrates  : ?

(A) Diseases

(B) Resistance

(C) Strength

(D) Energy

Ans: D

Proteins are essential for growth.
Similarly, carbohydrates are essential for providing energy.

Question: 10

Virology : Virus :: Semantics : ?

(A) Nature

(B) Society

(C) Language

(D) Amoeba

Ans: C

Virology deals with the effects of virus.
Similarly, semantics deals with the effects of language.


Question: 11

Aeroplane : Cockpit  : : Train : ?

(A) Engine

(B) Compartment

(C) Coach

(D) Wagon

Ans: A

As the pilot of an aeroplane sits in the cockpit, the driver of the train works in the engine.

Question: 12

Oasis : Sand :: Island : ?

(A) Water

(B) Waves

(C) Sea

(D) River

Ans: A

Oasis is a water pool amidst sand.
Similarly, island is a piece of land amidst water.

Question: 13

Command : Order :: Confusion : ?

(A) Chaos

(B) Problem

(C) Clarity

(D) Discipline

Ans: A

The words in each pair are synonyms.

Question: 14

Planet : Orbit :: Projectile : ?

(A) Track

(B) Milky way

(C) Trajectory

(D) Path

Ans: C

Second is the path traced by the first.

Question: 15

Car : Garage :: Aeroplane : ?

(A) Hangar

(B) Harbour

(C) Depot

(D) Port

Ans: A

First is temporarily parked in the second.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST