Relation Puzzle Questions and Answers for Competitive Exams - 2
Question: 1
A + B means A is the daughter of B;
A - B means A is the husband of B;
A x B means A is the brother of B.
If P + Q means P is the husband of Q; P + Q means P is the sister of Q and P x Q means P is the son of Q, which of the following shows A is the daughter of B?
(A) A ÷ D x B
(B) D x B + C + A
(C) B + C x A
(D) C x B + A
Ans: A
A is the daughter of B means A is the sister of the son (say D) of B. i.e. A ÷ D x B.
Question: 2
If P + Q - R, which of the following is true?
(A) R is the mother-in-law of P
(B) R is the aunt of P
(C) R is the sister-in-law of P
(D) R is the mother of P
Ans: D
P + Q - R means P is the daughter of Q who is the husband of R i.e.
R is P's mother.
Question: 3
X - Z means X is the mother of Z; X x Z means X is the father of Z and X + Z means X is the daughter of Z. Now, if M - N x T + Q, then which of the following is not true?
(A) Q is wife of N
(B) M is mother-in-law of Q
(C) N is wife of Q
(D) T is N's daughter
Ans: A
M - N x T + Q means M is the mother of N who is the father of T who is the daughter of Q i.e., M is the grandmother of the daughter of Q i.e., M is the mother of Q. Since this is not given in the choices, so the fact is (d) derived from N x T + Q is true.
Question: 4
If P + Q x R, which of the following is true?
(A) P is the daughter-in-law of R
(B) P is the cousin of R
(C) P is the daughter of R
(D) P is the niece of R
Ans: D
P + Q x R means P is the daughter of Q who is the brother of R i.e., P is the niece of R.
Question: 5
If (A) P + Q means P is the brother of Q;
(B) P x Q means P is the father of Q;
(C) P - Q means P is the sister of Q;
Which of the following represents S is the niece of T?
(A) T x S + M - K
(B) T + M x S - K
(C) K - S x M + T
(D) T x M + S - K
Ans: B
S is the niece of T means T is the brother of the father (say M) of S i.e. T + M x S.
Question: 1
A is B's sister. C is B's mother. D is C's father. E is D's mother. Then, how is A related to D?
(A) Grand daughter
(B) Daughter
(C) Grandfather
(D) Grandmother
Ans: A
A is the sister of B and B is the daughter of C.
So, A is the daughter of C.
Also, D is the father of C.
So, A is the granddaughter of D.
Question: 2
Q's mother is sister of P and daughter of M. S is daughter of P and sister of T. How is M related to T?
(A) Father
(B) Grandfather
(C) Grandfather or Grandmother
(D) Grandmother
Ans: D
S is daughter of P and sister of T.
So, T is daughter of P. Now, the sister of P is the daughter of M.
This means that P is also the daughter of M.
Clearly, T is the granddaughter of M.
So, M is the Grandfather or Grandmother of T.
Question: 3
Daya has a brother Anil. Daya is the son of Chandra. Bimal is Chandra's father. In terms of relationship, what is Anil to Bimal?
(A) Grandson
(B) Grandfather
(C) Brother
(D) Son
Ans: A
Anil is the brother of Daya and Daya is the son of Chandra. So, Anil is the son of Chandra. Now, Bimal is the father of Chandra.
Question: 4
Given that
(i). A is the mother of B;
(ii). C is the son of A;
(iii). D is the brother of E;
(iv). E is the daughter of B.
The grandmother of D is
(A) A
(B) B
(C) C
(D) D
Ans: A
D is the brother of E and E is the daughter of B.
This means that D is the son of B.
Also, A is the mother of B.
Question: 5
Rajan is the brother of Sachin and Manick is the father of Rajan. Jagat is the brother of Priya and Priya is the daughter of Sachin. Who is the uncle of Jagat?
(A) Manick
(B) Rajan
(C) Sachin
(D) None of these
Ans: B
Jagat is the brother of Priya and Priya is the daughter of Sachin. So, Jagat is the son of Sachin. Now, Rajan is the brother of Sachin. Thus, Rajan is the uncle of Jagat.
Question: 1
A is father of C and D is son of B. E is brother of A. If C is sister of D, how is B related to E?
(A) Brother-in-Law
(B) Husband
(C) Sister-in-law
(D) Daughter
Ans: D
A is father of C and C is sister of D. So, A is father of D. But D is son of B. So, B is the mother of D and wife of A. Also, E is the brother of A. So, B is the sister-in-law of E.
Question: 2
Deepak is brother of Ravi. Rekha is sister of Atul. Ravi is son of Rekha. How is Deepak related to Rekha?
(A) Father
(B) Son
(C) Nephew
(D) Brother
Ans: B
Deepak is the son of Ravi, who is the son of Rekha.
Thus, Deepak is the son of Rekha.
Question: 3
A party consists of grandmother, father, mother, four sons and their wives and one son and two daughters to each of the sons. How many females are there is all?
(A) 12
(B) 14
(C) 16
(D) 18
Ans: B
Grandmother is one female, mother is another, wives of four sons are the four females and two daughters of all four sons are eight females.
So, in all there are 1 + 1 + 4 + 8 = 14 females.
Question: 4
A and B are brothers. C and D are sisters. A's son is D's brother. How is B related to C?
(A) Father
(B) Grandfather
(C) Uncle
(D) Brother
Ans: C
Clearly, B is the brother of A;
A's son is D's brother.
This means D is the daughter of A.
Since C and D are sisters, C is also the daughter of A.
So, B is the uncle of C.
Question: 5
E is the son of A, D is the son of B. E is married to C. C is B's daughter. How is D related to E?
(A) Father-in-law
(B) Brother-in-law
(C) Brother
(D) Uncle
Ans: B
C is B's daughter and D is B's son.
So, D is the brother of C.
E is a male married to C.
So, E is the husband of C, whose brother is D.
So, D is the brother-in-law of E.
Comments
Post a Comment