Reasoning Coding and Decoding Online Test - 2

Question: 1

If FRAGRANCE is written as SBHSBODFG, how can IMPOSING be written?

(A) NQPTJOHJ

(B) NQTPJOHJ

(C) NQPTJOHI

(D) NQPTJHOJ

Ans: A

Each letter in the word is moved one step forward and the first letter of the group so obtained is put at the end, to obtain the code.

Question: 2

If in a certain code, TEACHER is written as VGCEJGT, how would DULLARD be written in the same code?

(A) FWNNCSF

(B) FWNNBTE

(C) FWNNCTF

(D) FWMNCTF

Ans: C

Each letter of the word is moved two steps forward to obtain the code.

Question: 3

If in a certain language, COUNSEL is coded as BITIRAK, how is GUIDANCE written in that code?

(A) FOHYZJBB

(B) FPHZZKAB

(C) HOHYBJBA

(D) EOHYZKBB

Ans: A

The letters at odd positions are each moved one step backward, while the letters at even positions are respectively moved six, five, four, three, two, ….. steps backward to obtain the corresponding letters of the code.

Question: 4

If JOSEPH is coded as FKOALD, then GEORGE will be coded as

(A) CAKNCA

(B) JAKINS

(C) DBLODB

(D) CADMNO

Ans: A

Each letter of the word is moved four steps backward to obtain the code.

Question: 5

If CERTAIN is coded as XVIGZRM, how can MUNDANE be coded?

(A) NFMWZMX

(B) VMZWMFN

(C) MFMXZMV

(D) NFMWZMV

Ans: D

Each letter in the word is replaced by the letter which occupies the same position from the other end of the alphabet, to obtain the code.

Question: 1

If in a certain language, GAMBLE is coded as FBLCKF, how is FLOWER coded in that code?

(A) GMPVDS

(B) GMPVDS

(C) EKNVDQ

(D) EMNXDS

Ans: D

The first, third and fifth letters are each moved one step backward, while the second, fourth and sixth letters are each moved one step forward to obtain the corresponding letters of the code.

Question: 2

In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written as

(A) NCQPJG

(B) NCPQJG

(C) RCTQNG

(D) RCPQJK

Ans: B

The letters at odd positions are each moved two steps backward and those at even positions are each moved two steps forward to obtain the corresponding letters of the code.

Question: 3

If TABLE is coded as GZYOV, how is JUICE coded?

(A) QFRXV

(B) HOFAD

(C) QZHMT

(D) EPQIL

Ans: A

If in the word, a letter is the nth letter from the beginning of English alphabet, then in the code the corresponding letter is the nth letter from the end.

Question: 4

In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?

(A) ESOPSID

(B) ESJTPTF

(C) DSOESPI

(D) CHRONRD

Ans: D

Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.

Question: 5

If POND is coded as RSTL, how is HEAR written in that code?

(A) JIGZ

(B) JCLZ

(C) GHIZ

(D) GHIJ

Ans: A

The first, second, third and fourth letetrs of the word are respectively moved two, four, six and eight letters forward to obtain the code.


Question: 1

If in a certain language, MACHINE is coded as LBBIHOD, which word would be coded as SLTMFNB?

(A) TKULGMC

(B) TUMUNGMC

(C) TMUNGOC

(D) RMSNEOA

Ans: A

In the code, we have alternately one letter one step behind and the other one step ahead of the corresponding letter in the word.

Question: 2

If in a certain code, COVET is written as FRYHW, which word would be written as SHDUO?

(A) TIEVP

(B) PEARL

(C) STINK

(D) REPAY

Ans: B

Each letter of the word is three steps behind the corresponding letter of the code.

Question: 3

If in a certain language, UTENSIL is coded as WVGPUKN, which word would be coded as DMSFXG?

(A) BKQDWF

(B) BKQDVF

(C) BKQDVE

(D) BKQEVE

Ans: C

Each letter of the word is two steps behind of the corresponding letter of the code.

Question: 4

If in a certain language, TRIANGLE is coded as SQHZMFKD, which word would be coded as DWZLOKD?

(A) FIGMENT

(B) DISMISS

(C) DISJOIN

(D) EXAMPLE

Ans: D

Each letter of the word is one step ahead of the corresponding letter of the code.

Question: 5

If in a certain language, DIUGNAL is the code for LANGUID, which word would be coded as ELKCAHS?

(A) SHOCKLE

(B) SHACKLE

(C) SHERBET

(D) SHINGLE

Ans: B

In the code, the letters of the word are put in a reverse order.

Question: 6

If ELCSUM is the code for MUSCLE, which word has the code LATIPAC?

(A) CAPITAL

(B) CAPRICE  

(C) CONDUCE

(D) CONFESS

Ans: A

In the code, the letters of the word are put in the reverse order of positions.

Question: 7

If ROBUST is coded as QNATRS in a certain language, which word would be coded as ZXCMP?

(A) BZEOR

(B) AYDNQ

(C) YYBNO

(D) YWBLO

Ans: B

Each letter of the word is one step ahead of the corresponding letter of the code.

Question: 8

If in a certain language, SHIFT is coded as RFFBO, which word would be coded as LKUMB?

(A) MLVNC

(B) MMXQG

(C) MJVLC

(D) KJVLA

Ans: B

The first, second, third, fourth and fifth letter in the word are respectively one, two, three, four and five steps ahead of the corresponding letter of the code.

Question: 9

If FULFNHW is the code for CRICKET, the EULGH is the code for which word?

(A) BRIDE

(B) BLIND

(C) PRIDE

(D) BLADE

Ans: A

Each letter of the word is three steps behind the corresponding letter of the code.

Question: 10

If in a certain language, REMOTE is coded as ROTEME, which word would be coded as PNIICC?

(A) PICNIC

(B) PICINC

(C) PICCIN

(D) PINCIC

Ans: A

The groups of second and third letters and fourth and fifth letters in the word interchange places in the code.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST