IBPS, SBI, RBI Banking Current Affairs Questions and Answers - 4

 Question: 1

Which of the following is NOT a foreign bank operating in India?

(A) NSBC

(B) Standard Charted Bank

(C) Yes Bank

(D) ABN Amro

Ans: C

Yes Bank

Question: 2

Which bank became the first bank to open its branch in China?

(A) Punjab National Bank

(B) IDBI Bank

(C) HDFC Bank

(D) State Bank of India

Ans: D

State Bank of India

Question: 3

The Industrial Development Bank (IDBI) started functioning in

(A) 1950

(B) 1952

(C) 1964

(D) 1972

Ans: C

1964

Question: 4

NABARD was established on the recommendation of

(A) Narsimham Committee

(B) Shivaraman Committee

(C) Public Accounts Committee

(D) None of these

Ans: B

Shivaraman Committee

Question: 5

IRDA is associated with

(A) Banking

(B) Insurance sectors

(C) Railways

(D) Telecommunication

Ans: B

Insurance sectors


Question: 6

Which of the following is not an asset held by Commercial Banks?

(A) Current account deposits

(B) Money lend at short notice

(C) Bills of exchange

(D) Credit balances with the Reserve Bank

Ans: A

Current account deposits

Question: 7

Which of the following banks is a nationalized bank?

(A) Yes Bank

(B) Reserve Bank of India

(C) Saraswat Co-operative Bank

(D) ICICI Bank

Ans: B

Reserve Bank of India

Question: 8

When was the Reserve Bank of India taken over by the Government?

(A) 1944

(B) 1945

(C) 1948

(D) 1951

Ans: C

1948

Question: 9

The National Housing Bank is a subsidiary of

(A) NABARD

(B) Reserve Bank of India

(C) Unit Trust of India

(D) Reserve Bank of India

Ans: D

Reserve Bank of India

Question: 10

How many Banks were nationalised in 1969?

(A) 12

(B) 14

(C) 20

(D) 22

Ans: B

14

Question: 11

The period of high inflation and low economic growth is termed as

(A) Stagnation

(B) Stagflation

(C) Take off stage in economy

(D) None of these 

Ans: B

Stagflation

Question: 12

The Monetary policy of India is announced by the

(A) Union Finance Minister

(B) Prime Minister of India

(C) Union Commerce Minister

(D) Governor of the RBI

Ans: D

Governor of the RBI

Question: 13

Under whose chairmanship was the committee on Insurance Sector reforms set up?

(A) R N Malhotra

(B) C Rangarajan

(C) Narasimham

(D) None of these

Ans: A

R N Malhotra

Question: 14

Smart Money is a term used for

(A) Cash with bank

(B) Cash with public

(C) Internet banking

(D) Credit cards

Ans: D

Credit cards

Question: 15

Green Banking Channel has been launched by

(A) RBI

(B) UTI

(C) PNB

(D) SBI

Ans: D

SBI

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST