Figural Analogy Questions and Answers Pdf - 3

 Question: 1

In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of :: and one word is given on another side of :: while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.
Good : Bad : : Virtue : ?

(A) Vice

(B) Blame

(C) Despair

(D) Sin

Ans: A

The words in each pair are opposites of each other.

Question: 2

War : Death : : Smoke : ?

(A) Cigarette

(B) Fire

(C) Burning

(D) Pollution

Ans: D

Second is the result of the first.

Question: 3

Clock : Time :: Thermometer : ?

(A) Temperature

(B) Energy

(C) Radiation

(D) Heat

Ans: A

First is an instrument to measure the second.

Question: 4

Water : Convection :: Space : ?

(A) Vacuum

(B) Radiation

(C) Transference

(D) Conduction

Ans: B

Second is the made of transference of heat by the first.

Question: 5

Cobbler : Leather :: Carpenter : ?

(A) Hammer

(B) Chair

(C) Wood

(D) Furniture

Ans: C

Second is the raw material used by the first.

Question: 6

Influenza : Virus :: Typhoid : ?

(A) Protozoa

(B) Bacteria

(C) Parasite

(D) Bacillus

Ans: B

First is a disease caused by the second.

Question: 7

Race : Fatique :: Fast : ?

(A) Appetite

(B) Weakness

(C) Food

(D) Hunger

Ans: D

First causes the second.

Question: 8

Cub : Lion :: Colt : ?

(A) Stallion

(B) Leopard

(C) Stag

(D) Doe

Ans: A

First is a young one of the second.

Question: 9

House : Garbage :: Ore : ?

(A) Dregs

(B) Rubbish

(C) Gangue

(D) Sand

Ans: C

The waste of the house is called garbage.
Similarly, the impurities in the ore are called gangue.

Question: 10

Man : Biography : : Nation : ?

(A) Geography

(B) History

(C) People

(D) Leader

Ans: B

Second contains the story of the first.

Question: 11

Steel : Rails :: Alnico : ?

(A) Magnets

(B) Silver ware

(C) Machinery

(D) Aircraft

Ans: A

First is used to make the second.

Question: 12

Reading : Knowledge :: Work : ?

(A) Experiment

(B) Employment

(C) Engagement

(D) Experience

Ans: D

Second is acquired from the first.

Question: 13

Leather : Cobbler :: Wood : ?

(A) Carpenter

(B) Mason

(C) Cottage

(D) Furniture

Ans: A

First is the raw material required by the second.

Question: 14

Jungle : Zoo :: Sea : ?

(A) Fishery

(B) Water

(C) Harbour

(D) Aquarium

Ans: D

The organisms living in a jungle are artificially reared in a zoo.
Similarly, the organisms living in the sea are artificially reared in an aquarium.

Question: 15

Import : Export :: Expenditure : ?

(A) Tax

(B) Debt

(C) Revenue

(D) Deficit

Ans: C

The words in each pair are antonyms.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST