Alphabet Series Questions for SSC, Bank Exams - 2

 Question: 1

In each of the following questions, various terms of a letter series are given with one term missing as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.
R, M, ?, F, D, ?

(A) I, C

(B) H, C

(C) B, H

(D) C, B

Ans: A

Letters are in reverse order in which from the last 0, 1, 2, 3 and 4 letters are missing between two consecutive letters.

Question: 2

BD, GI, LN, QS, ?

(A) VX

(B) WY

(C) WX

(D) UW

Ans: A

Each term of the series consists of two alternate letters and there is a gap of two letters between the last letter of each term and the first letter of the next term.

Question: 3

eac gce ieg ?

(A) kij

(B) khi

(C) jgi

(D) kgi

Ans: D

The first letters of the terms are alternate and so are the second and third letters.

Question: 4

AB, BA, ABC, CBA, ABCD, ?

(A) ACBD

(B) DCBA

(C) BACD

(D) DBAC

Ans: B

The first group of letetrs is reversed to obtain the second group. The second group is reversed and the next consecutive letter is added to it to obtain the subsequent group.

Question: 5

AD, EH, IL, ?, QT

(A) LM

(B) MP

(C) OM

(D) MN

Ans: B

The first and second letters of each term are moved four steps forward to obtain the corresponding letters of the next term

Question: 6

DEF, HIJ, MNO, ?

(A) TUV

(B) SRQ

(C) RTV

(D) STU

Ans: D

The letters in each term are consecutive.
There is a gap of one letter between the last letter of the first term and the first letter of the second term and a gap of two letters between the last letter of the second term and the first letter of third term.
So, there would be a gap of three letters between the last letter of the third term and the first letter of the fourth term.

Question: 7

A, CD, GHI, ?, UVWXY

(A) MNOP

(B) NOPQ

(C) MNO

(D) LMNO

Ans: A

The number of letters in the terms goes on increasing by one at each step.
Also, there is a gap of one letter between the last letter of the first term and first letter of the second term and a gap of two letters between the last letter of the second term and first letter of the third term.
So, the first letter of the required term would be four steps ahead of the last letter of the third term.

Question: 8

A, C, F, H, ?, M

(A) I

(B) J

(C) K

(D) L

Ans: C

The letters are alternately moved two and three steps forward to obtain the successive terms.

Question: 9

U, O, I, ?, A

(A) C

(B) S

(C) G

(D) E

Ans: D

The series consists of vowels A, E, I, O, U written in a reverse order.

Question: 10

AZ, CX, FU, ?

(A) JQ

(B) KP

(C) IR

(D) IV

Ans: A

The first letter of the first, second, third, terms are respectively moved two, three, four, steps forward to obtain the first letter of the successive term. The second letter of the first, second, third, terms are respectively moved two, three, four, steps backward to obtain the second letter of the successive terms.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST