Alligation or Mixture Questions for IBPS PO, SO, Clerk Exams - 2
Question: 1
In what ratio must tea at Rs. 62 per kg be mixed with tea at Rs. 72 per kg so that the mixture must be worth Rs. 64.50 per kg?
(A) 3 : 1
(B) 3 : 2
(C) 4 : 3
(D) 5 : 3
Ans: A

Question: 2
How many kilograms of sugar costing Rs. 9 per kg must be mixed with 27 kg of sugar costing Rs. 7 per kg so that there may be a gain of 10% by selling the mixture of Rs. 9.24 per kg?
(A) 36 kg
(B) 42 kg
(C) 54 kg
(D) 63 kg
Ans: D

Question: 3
One quality of wheat at Rs. 9.30 per kg is mixed with another quality at a certain rate in the ratio 8 : 7. If the mixture so formed be worth Rs. 10 per kg. What is the rate per kg of the second quality of wheat?
(A) Rs. 10.30
(B) Rs. 10.60
(C) Rs. 10.80
(D) Rs. 11
Ans: C

Question: 4
A sum of Rs. 64 is made up of 80 coins which are either 100 paise or 50 paise coins. How many coins are of 50 paise?
(A) 22
(B) 32
(C) 42
(D) 52
Ans: B

Question: 5
Gold is 19 times as heavy as water and copper is 9 times. In what ratio should these metals be mixed so that the mixture may be 15 times as heavy as water?
(A) 2 : 1
(B) 3 : 2
(C) 4 : 3
(D) 5 : 4
Ans: B

Question: 6
In what ratio must be a grocer mix two varieties of tea worth Rs. 60 a kg and Rs. 65 a kg so that by selling the mixture at Rs. 68.20 a kg he may gain 10%?
(A) 3 : 2
(B) 3 : 3
(C) 3 : 4
(D) 3 : 6
Ans: A

Question: 7
The cost of Type 1 rice is Rs. 15 per kg and Type 2 rice is Rs. 20 per kg. if both Type I and Type 2 are mixed in the ratio of 2 : 3, then the price per kg of the mixed variety of rice is
(A) Rs. 18
(B) Rs. 18.50
(C) Rs. 19
(D) Rs. 19.50
Ans: A

Question: 8
A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?
(A) 4 litres, 8 litres
(B) 5 litres, 7 litres
(C) 6 litres, 6 litres
(D) 7 litres, 5 litres
Ans: C

Question: 9
Varun’s expenditures and savings are in the ratio of 4 : 1. His income increases by 20%. If his savings increase by 12% by how much % should his expenditure increase?
(A) 12%
(B) 20%
(C) 22%
(D) 32%
Ans: C

Question: 10
A man has given Rs. 300000 as loan. He lent some of his capital to Ajay at an interest rate of 20% per annum and the rest to Ramesh at an interest rate of 12% per annum. At the end of one year, he got 17% of his capital as interest. How much did he lend to Ajay?
(A) Rs. 120000
(B) Rs. 140000
(C) Rs. 160000
(D) Rs. 187500
Ans: D

Comments
Post a Comment