50+ Aptitude Banker's Discount Problems with Solutions Pdf - 2

 Question: 1

The banker’s discount of a certain sum of money is Rs. 72 and the true discount on the same sum for the same time is Rs. 60. The sum due is

(A) Rs. 260

(B) Rs. 360

(C) Rs. 540

(D) Rs. 1080

Ans: B

Sum = 

B.D×T.D.
B.D.T.D.

       = Rs. (

72×60
7260

)

       = Rs.(

72x60
12

)

       = Rs. 360.

Question: 2

The true discount on a bill of Rs.720 is Rs.80. The banker’s discount is

(A) Rs. 70

(B) Rs. 80

(C) Rs. 90

(D) Rs.100

Ans: C

P.W. = Rs. (720 – 80) = Rs. 640.

S.I. on Rs. 640 = Rs. 80

S.I. on Rs. 720 = (

80
640

×720) = Rs. 90.

∴ B.D. = Rs. 90.

Question: 3

The true discount on a bill of Rs.540 is Rs.90. The banker’s discount is

(A) Rs. 60

(B) Rs. 90

(C) Rs. 108

(D) Rs. 110

Ans: C

P.W. = Rs. (540 – 90) = Rs. 450.

∴ S.I. on Rs. 450 = Rs. 90.

∴ S.I. of Rs. 540 = Rs. (

90
450

×540) =Rs. 108.

∴ B.D. = Rs. 108.

Question: 4

The banker’s discount on Rs.2400 at 12% p.a. is the same as true discount on Rs.2520 for the same time and at the same rate. The time is

(A) 2 months

(B) 3 months

(C) 4 months

(D) 5 months

Ans: D

S.I. on Rs.2400 = T.D. on Rs. 2520

∴ Rs. 2400 is the P.W. of Rs. 2520

i.e. Rs. 120 is S.I. on Rs. 2400 at 12%

∴ Time = 

100×120
2400×12

 = 

5
12

years = 5 months.

Question: 5

The banker’s discount on a certain sum due to 2 years hence is 

11
10

 of the true discount. The rate percent is

(A) 5%

(B) 10%

(C) 11%

(D) 12%

Ans: A

Let T.D. be Rs. 1. Then, B.D. = Rs. 

11
10

 = Rs. 1.10.

∴ Sum = Rs. (

1.10×1
1.101

) = Rs. (

110
10

) = Rs.11.

∴ S.I. on Rs. 11 for 2 years is Rs. 1.10.

∴ Rate = (

100×1.10
11×2

)% = 5%.

Question: 6

The banker’s gain of a certain sum due to 2 years hence at 10% per annum is Rs.24. The present worth is

(A) Rs. 380

(B) Rs. 420

(C) Rs. 520

(D) Rs. 600

Ans: D

T.D. (

B.G×100
Rate×Time

) = (

24×100
10×2

) = Rs. 120.

∴ P.W. = 

100×T.D.
Rate×Time

 = Rs. (

100×120
10×2

) = Rs. 600.

Question: 7

The banker’s gain on a sum due 2 years hence at 10% p.a. is Rs.120. The banker’s discount is

(A) Rs. 240

(B) Rs. 480

(C) Rs. 720

(D) Rs. 940

Ans: C

B.G. = Rs. 120; R = 10%; T = 2 years;

T.D. = 

B.G.×100
R×T

 = 

120×100
10×2

 = Rs. 600.

∴ B.D. = Rs. (600 + 120) = Rs. 720.

Question: 8

If the true discount on a certain sum due 6 months hence at 15% is Rs.120, what is the banker’s discount on the same sum for the same time and at the same rate?

(A) Rs. 120

(B) Rs. 124

(C) Rs. 127

(D) Rs. 129

Ans: D

B.G. = S.I. on T.D. = (120×15×

1
2

×

1
100

) = Rs. 9.

∴ (B.D.) – (T.D.) = Rs. 9.

∴ B.D. = Rs. (120 + 9) = 129.

Question: 9

The banker’s discount on Rs.1600 at 15% per annum is the same as true discount on Rs.1680 for the same time and at the same rate. The time is

(A) 2 months

(B) 3 months

(C) 4 months

(D) 6 months

Ans: C

S.I. on Rs. 1600 = T.D. on Rs. 1680.

∴ 1600 is the P.W. of Rs. 1680, i.e.,

Rs. 80 is S.I. on Rs. 1600 at 15%.

∴ Time = (

100×80
1600×15

)year = 

1
3

year = 4 months.

Question: 10

The present worth of a certain sum due sometimes hence is Rs.1700 and the true discount is Rs.170. The banker’s gain is

(A) Rs. 16

(B) Rs. 17

(C) Rs. 20

(D) Rs. 24

Ans: B

Given P.W. = Rs. 1700

. T.D. = Rs. 170

∴ B.G. = 

(T.D)2
P.W.

 = 

(170)2
1700

 = Rs. 17.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST