50+ Aptitude Banker's Discount Problems with Solutions Pdf - 1

 Question: 1

The banker’s gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs.270. The banker’s discount is

(A) Rs. 760

(B) Rs. 840

(C) Rs. 960

(D) Rs. 1020

Ans: D

T.D. = (

B.G×100
R×T

)

      = Rs. (

270×100
12×3

)

      = Rs. 750.

∴ B.D. = Rs. (750 + 270) = Rs. 1020.

Question: 2

The banker’s discount on Rs.1800 at 12% per annum is equal to the true discount on Rs. 1872 for the same time at the same rate. Find the time.

(A) 2 months

(B) 3 months

(C) 4 months

(D) 5 months

Ans: c

S.I. on Rs. 1800 = T.D. on Rs. 1872.

∴ P.W. of Rs. 1872 is Rs. 1800.

∴ Rs. 72 is S.I. on Rs. 1800 at 12%.

∴ Time = (

100×72
12×1800

)year = 

1
3

year = 4 months.

Question: 3

The banker’s discount on a certain sum of money is Rs.84 and true discount on the same sum for the same time is Rs.70. The sum due is

(A) Rs. 350

(B) Rs. 380

(C) Rs. 420

(D) Rs. 450

Ans: C

Given B.D. = Rs. 84. T.D. = Rs. 70.

B.D.×T.D.
B.D.T.D

 = 

84×70
8470

 = Rs. 420.

Question: 4

The banker’s gain on a bill due 1 year hence at 15% p.a. is Rs.9. The true discount is

(A) Rs. 50

(B) Rs. 55

(C) Rs. 58

(D) Rs. 60

Ans: D

B.G. = Rs. 9; T = 1 year; R = 15% p.a.

T.D. = 

B.G.×100
R×T

 = 

9×100
15×1

 = Rs. 60.

Question: 5

The present worth of a certain bill due sometime hence is Rs.800 and the true discount is Rs.36. The banker’s discount is

(A) Rs. 37.62

(B) Rs. 34.68

(C) Rs. 38.98

(D) Rs.48.98

Ans: A

B.G. = 

(T.D)2
P.W

      = Rs. (

36×36
800

)

      = Rs. 1.62.

∴ B.D. = (T.D. + B.G) = Rs. (36 + 1.62) = Rs. 37.62.


Question: 6

The banker’s gain on a bill due 1 year hence at 12% per annum is Rs.6. The true discount is

(A) Rs. 36

(B) Rs. 50

(C) Rs. 54

(D) Rs. 72

Ans: B

T.D. = 

B.G×100
R×T

 = Rs. (

6×100
12×1

) = Rs. 50.

Question: 7

The present worth of a sum due certain time hence is Rs.1024 and the banker’s gain is Rs.36. The true discount is

(A) Rs. 172

(B) Rs. 182

(C) Rs. 192

(D) Rs. 196

Ans: C

Given P.W. = Rs. 1024; B.G. = Rs. 36;

√P.W. × B.G = √1024 × 36 = Rs. 192.

Question: 8

The present worth of a certain sum due sometime hence is Rs.1600 and the true discount is Rs.160. The banker’s gain is

(A) Rs. 12

(B) Rs. 16

(C) Rs. 20

(D) Rs. 24

Ans: B

B.G. = 

(T.D)2
P.W.

 = RS.(

160×160
1600

) = Rs. 16.

Question: 9

What rate percent does a man get for his money when in discounting a bill due 10 months hence, he deducts 10% of the amount of the bill?

(A) 10%

(B) 12%

(C) 13

1
3

%

(D) 17

1
3

%

Ans: C

Let amount of the bill = Rs. 100. Money deduced = Rs. 10.

Money received by the holder of the bill = Rs. (100 – 10) = Rs. 90.

∴ S.I. on Rs. 90 for 10 months = Rs. 10.

∴ Rate = (

100×10
90

×

10
12

) = 13

1
3

%.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST