10000+ General Awareness Questions & Answers for Bank Exams - 1

 Question: 1

The head office of the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) is located in

(A) Hyderabad

(B) Mumbai

(C) Lucknow

(D) New Delhi

Ans: B

Mumbai

Question: 2

The Head Quarter of RBI is situated at

(A) Mumbai

(B) Kolkata

(C) Chennai

(D) Delhi

Ans: A

Mumbai

Question: 3

Which one of the following is a private bank?

(A) Punjab and sind Bank

(B) Allahabad Bank

(C) Bank of Punjab

(D) Punjab National Bank

Ans: C

Bank of Punjab

Question: 4

Which bank in India Performs duties of Central Bank?

(A) State Bank of India

(B) Central Bank of India

(C) Reserve Bank of India

(D) Both a and b

Ans: C

Reserve Bank of India

Question: 5

Reserve Bank of India was nationalized in

(A) 1947

(B) 1948

(C) 1949

(D) 1950

Ans: C

1949

Question: 6

Monetary Policy refers to the policy of

(A) Commercial Banks

(B) Moneylenders

(C) Government

(D) Central Bank

Ans: D

Central Bank

Question: 7

How many languages are used on a ten rupee note?

(A) 2

(B) 7

(C) 10

(D) 15

Ans: D

15

Question: 8

Which of the following is a formal source of credit?

(A) Trader

(B) Relative

(C) Commercial Bank

(D) Money lender

Ans: C

Commercial Bank

Question: 9

The abbreviation NABARD stands for

(A) National Academy of Banking on Agricultural Research and Development

(B) National Board of Agricultural Research and Development

(C) National Bank for Agricultural and Rural Development

(D) National Bank for Agricultural Refinance and Development

Ans: C

National Bank for Agricultural and Rural Development

Question: 10

The Head of the State Bank of India (SBI) is designated as

(A) Chairman

(B) Governor

(C) Deputy Governor

(D) Executive Director

Ans: A

Chairman

Question: 11

The value of which of the following foreign currencies is maximum in terms of rupees?

(A) Dinar

(B) Riyal

(C) British Pound

(D) US Dollar

Ans: C

British Pound

Question: 12

Expand the term LIBOR?

(A) London Inter Bank Onsite Rate

(B) London Inter Bank Offered Rate

(C) London Inter Bank Offsite Rate

(D) London Inter Bank Operational Rate

Ans: B

London Inter Bank Offered Rate

Question: 13

Since 1983, the RBI’s responsibility with respect to Regional Rural Banks was transferred to

(A) PACs

(B) NABARD

(C) ARDC

(D) SBI

Ans: B

NABARD

Question: 14

India has different categories of commercial banks which of the following is NOT one such category?

(A) Nationalized Banks

(B) Co-operative Banks

(C) Commodity Banks

(D) Private Banks

Ans: C

Commodity Banks

Question: 15

Which of the following is NOT a banking related system?

(A) Treasury Operation

(B) Proclamation

(C) Portfolio Management

(D) Overdraft

Ans: B

Proclamation

Question: 16

Which of the following pairs is NOT correctly matched?

(A) SBI -   Commercial Bank

(B) IDBI -   World Bank

(C) RBI -    Banking regulatory authority

(D) SEBI -   Security market regulatory body

Ans: B

IDBI -   World Bank

Question: 17

Which of the following is called a Bankers Cheque?

(A) Debit Card

(B) Fixed Deposit

(C) Demand Draft

(D) Pay Order

Ans: C

Demand Draft

Question: 18

How many banks are there in public sector at present?

(A) 19

(B) 27

(C) 28

(D) 31

Ans: B

27

Question: 19

Which one of the following is NOT a function of Reserve Bank of India?

(A) Formation of monetary policy

(B) Credit creation

(C) As apex body of scheduled commercial banks

(D) Credit control

Ans: B

Credit creation

Question: 20

When was Exim Bank set up?

(A) 1980

(B) 1981

(C) 1982

(D) 1984

Ans: C

1982

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST