1000+ Verbal Reasoning Multiple Choice Questions with Answers - 4

Question: 1

In each of the following questions, four pairs of words are given out of which the words in three pairs bear a certain common relationship.
Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Aeroplane : Pilot

(B) Rocket : Space

(C) Car : Road

(D) Ship : Sea

Ans: A

In all other pairs, first is the means of transport on the medium denoted by the second.

Question: 2

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Kanishka : Kushan

(B) Mahavira : Jainism

(C) Chandragupta : Mauryan

(D) Babar : Mughal

Ans: B

In all other pairs, second is the name of the dynasty founded by the first.

Question: 3

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Polio : Virus

(B) Typhoid : Bacteria

(C) Malaria : Protozoa

(D) Yeast : Fungi

Ans: D

In all other pairs, first is the disease caused by the second.

Question: 4

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Oil : Lamp

(B) Power : Machine

(C) Oxygen : Life

(D) Water : Tap

Ans: D

In all other pairs, second requires the first to function.

Question: 5

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Ear : Deaf

(B) Leg : Lame

(C) Eye : Blind

(D) Tongue : Taste

Ans: D

Question: 6

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Man : Leg

(B) Horse : Hoof

(C) Lizard : Pad

(D) Cat : Paw

Ans: A

In all other pairs, second is the name given to the foot of the first.

Question: 7

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Car : Wheel

(B) Loom : Cloth

(C) Table : Drawer

(D) Book : Page

Ans: B

In all other pairs, second is a part of the first.

Question: 8

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Kalahari : America

(B) Gobi : Mongelia

(C) Thar : India

(D) Sahara : Africa

Ans: A

In all other pairs, first is the name of a desert which is situated in the country denoted by the second.

Question: 9

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) King : Minister

(B) Dog : Cat

(C) Lion : Fox

(D) Husband : Wife

Ans: A

In all other pairs, the first is masculine while the second is feminine.

Question: 10

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Auger : Team

(B) Chisel : Carve

(C) Gun : Fire

(D) Needle : Bore

Ans: D

In all other pairs, second is the action of the first.

Question: 11

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Legumes : Nodules

(B) Tea : Beverages

(C) Rice : Cereals

(D) Beans : Pulses

Ans: A

In all other pairs, second denotes the class to which the first belongs.

Question: 12

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Car : Engine

(B) Ink : Pen

(C) Ticket : Train

(D) Stamp : Letter

Ans: A

In all other pairs, first is essentially required to use the second.

Question: 13

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Artist : Troupe

(B) Prime Minister : Cabinet

(C) Boss : Gang

(D) Captain : Team

Ans : A

In all other pairs, first is the head of the second.

Question: 14

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Circle : Arc

(B) Cover : Page

(C) Chair : Leg

(D) Flower : Petal

Ans: B

In all other pairs, second is a part of the first.

Question: 15

Choose the pair in which the words are differently related.

(A) Einstein : Television

(B) Becquerel : Radioactivity

(C) Curie : Radium

(D) Mulder : Proteins

Ans: A

In all other pairs, first is the name of a scientist who discovered the second.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST