1000+ Odd Man Out Series Aptitude Questions and Answers - 1

 Question: 1

Find out the wrong number in each sequence:
25, 36, 49, 81, 121, 169, 225

(A) 169

(B) 121

(C) 49

(D) 36

Ans: D

The numbers are squares of odd natural numbers, starting from 5 upto 15. So, 36 is wrong.

Question: 2

Find out the wrong number in each sequence:
4, 6, 8, 9, 10, 11, 12

(A) 9

(B) 10

(C) 11

(D) 12

Ans: C

Each number is a composite number except 11.

Question: 3

Find out the wrong number in each sequence:
56, 72, 90, 110, 132, 150

(A) 150

(B) 132

(C) 110

(D) 72

Ans: A

The numbers are 7 x 8, 8 x 9, 9 x 10, 10 x 11, 11 x 12, 12 x 13. So, 150 is wrong.

Question: 4

Find out the wrong number in each sequence:
3, 10, 21, 36, 55, 70, 105

(A) 36

(B) 55

(C) 70

(D) 105

Ans; C

The pattern is 1 x 3, 2 x 5, 3 x 7, 4 x 9, 5 x 11, 6 x 13, 7 x 15 etc.

Question: 5

Find out the wrong number in each sequence:
8, 27, 125, 343, 1331

(A) 125

(B) 343

(C) 1331

(D) None of these

Ans: D

The numbers are cubes of primes i.e., 23, 33, 53, 73, 113. Clearly, none is wrong.

Question: 6

Find out the wrong number in each sequence:
582, 605, 588, 611, 634, 617, 600

(A) 600

(B) 605

(C) 611

(D) 634

Ans: D

Alternately 23 is added and 17 is subtracted from the terms. So, 634 is wrong.

Question: 7

Find out the wrong number in each sequence:
52, 51, 48, 43, 34, 27, 16

(A) 48

(B) 43

(C) 34

(D) 27

Ans: C

Subtract 1, 3, 5, 7, 9, 11 from successive numbers. So 34 is wrong.

Question: 8

Find out the wrong number in each sequence:
4, 9, 19, 39, 79, 160, 319

(A) 39

(B) 79

(C) 160

(D) 319

Ans: C

Double the number and add 1 to it, to get the next number. So, 160 is wrong.

Question: 9

Find out the wrong number in each sequence:
46080, 3840, 384, 48, 24, 2, 1

(A) 384

(B) 24

(C) 2

(D) 1

Ans: B

The terms are successively divided by 12, 10, 8, 6, …. Etc. So, 24 is wrong.

Question: 10

Find out the wrong number in each sequence:
125, 127, 130, 135, 142, 153, 165

(A) 165

(B) 153

(C) 142

(D) 130

Ans: A

Prime numbers 2, 3, 5, 7, 11, 13 are to be added successively. So, 165 is wrong.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST