1000+ General Knowledge Quiz for Bank Clerk Exam - 5

 Question: 1

What is Repo Rate?

(A) It is a rate which is offered by banks to their most valued customers or prime customers

(B) It is a rate at which RBI allows small loans in the market

(C) It is a rate at which RBI sells Government securities to banks

(D) It is a rate at which RBI buys Government securities from banks

Ans: D

It is a rate at which RBI buys Government securities from banks

Question: 2

Non-Performing Assets (NPA) in commercial banks mean

(A) Bank deposits which are not invested

(B) Loan interest rate loans

(C) Capital assets not in use

(D) Loans in which interest or principal amount is not recovered

Ans: D

Loans in which interest or principal amount is not recovered

Question: 3

Know Your Customer (KYC) regulations have been introduced in financial transactions under the regulation of

(A) Companies Act

(B) Reserve Bank of India Act

(C) Banking Companies Act

(D) Prevention of money Laundering Act

Anbs: D

Prevention of money Laundering Act

Question: 4

Which of the followings is an easy way to providing credit to the former community?

(A) Indira Vikas Patra

(B) Kisan Credit Card

(C) Loan against gold

(D) National saving certificates

Ans: B

Kisan Credit Card

Question: 5

‘Interest is the reward for abstinence’. Who says this?

(A) Marshall

(B) Malthus

(C) David Ricardo

(D) Keynes

Ans: A

Marshall

Question: 6

India’s largest Commercial Bank is

(A) Bank of India

(B) Indian Overseas Bank

(C) State Bank of India

(D) Central Bank of India

Ans: C

State Bank of India

Question: 7

The head office of the State Bank of India (SBI)is located in

(A) Mumbai

(B) Pune

(C) New Delhi

(D) Kolkata

Ans: A

Mumbai

Question: 8

When Reserve Bank of India announces an increase of the Cash Reserve Ratio (CRR), what does it mean?

(A) The commercial banks will have move money to lend

(B) The Union Government will have less money to lend

(C) The Reserve Bank of India will have less money to lend

(D) The Commercial banks will has been money to lend

Ans: D

The Commercial banks will has been money to lend

Question: 9

Which of the following acts as a mediator between those who have surplus funds and those who are in need of these funds?

(A) RBI

(B) Bank

(C) The government

(D) The president

Ans: B

Bank

Question: 10

High rates of interest in a law inflation regime

(A) Are not favourable for credit expansion

(B) Create atmosphere for capital formation

(C) Discourage people to make an investment

(D) Attract people to make an investment

Ans: C

Discourage people to make an investment

Question: 11

The EXIM Bank of India was established in

(A) 1964

(B) 1972

(C) 1982

(D) 1986

Ans: C

1982

Question: 12

Quantitative credit controls do not include

(A) RBI directives

(B) Cash reserve ration

(C) Back rate

(D) Open market operations

Ans: A

RBI directives

Question: 13

Government of India, for the first time nationalized 14 large Commercial Banks in the year

(A) 1956

(B) 1959

(C) 1963

(D) 1969

Ans: D

1969

Question: 14

An instrument of qualitative credit control in India is

(A) Bank rate policy

(B) Change in reserve ratio

(C) Credit rationing

(D) Open market operations

Ans: C

Credit rationing

Question: 15

Which one of the following is NOT a quantitative credit control technique?

(A) Statutory Liquidity Ratio (SLR)

(B) Increase of interest rate on saving deposit

(C) Cash Reserve Ratio (CRR)

(D) Bank Rate

Ans: B

Increase of interest rate on saving deposit

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST