1000+ Computer Knowledge Questions for RBI Assistant - 6

 Question: 1

Which of the following groups consist of only output devices?

(A) Excel

(B) Monitor

(C) Printer

(D) Mouse

Ans: A

Excel

Question: 2

Today’s RAM’s common form is built with

(A) Superconductor’s ICs

(B) Transistors

(C) Vacuum tubes

(D) Semiconductor’s ICs

Ans: D

Semiconductor’s ICs

Question: 3

Which of following device can store a large amount of data?

(A) RAM

(B) CD

(C) Floppy disk

(D) Hard disk

Ans: D

Hard disk

Question: 4

Which technology is used in Compact disks?

(A) Laser

(B) Electro Magnetic

(C) Electrical

(D) Mechanical

Ans: A

Laser

Question: 5

PROM stand for

(A) Principal read-only memory

(B) Programmable read-only memory

(C) Programming read-only memory

(D) Processing read-only memory

Ans: B

Programmable read-only memory


Question: 6

The information stored in CD-ROM is in the form of

(A) Digital

(B) Analog

(C) Codes

(D) Binary

Ans: A

Digital

Question: 7

Which of the following technology is used in a CD-ROM?

(A) Electro-mechanical

(B) Mechanical

(C) Fiber optical

(D) Optical

Ans: D

Optical

Question: 8

What does DMA stand for?

(A) Distinct Memory Access

(B) Direct Memory Allocation

(C) Direct Module Access

(D) Direct Memory Access

Ans: D

Direct Memory Access

Question: 9

______ is ‘built in memory’ in computer.

(A) PROM

(B) EROM

(C) RAM

(D) ROM

Ans: D

ROM

Question: 10

A(n) _____ is created by an application.

(A) Operating system

(B) Document

(C) Software program

(D) Executable file

Ans: B

Document

Question: 11

Name the first general purpose electronic computer.

(A) Mac

(B) UNIVAC

(C) ADVAC

(D) EDVAC

Ans: B

UNIVAC

Question: 12

Identify the LIFO (Last In First Out) structure among the following.

(A) Array

(B) De-queue

(C) Queue

(D) Stack

Ans: D

Stack

Question: 13

Which of the following is related with 192.9.200.155?

(A) Monitor address

(B) IP address

(C) Hardware address

(D) All of these

Ans: B

IP address

Question: 14

In Excel, the contents of the active cell are displayed in the

(A) Formula bar

(B) Menu bar

(C) Tool bar

(D) Footer bar

Ans: A

Formula bar

Question: 15

Grouping and processing all of a firm’s transactions at one time is called

(A) A real-time system

(B) A database management system

(C) Batch processing

(D) None of these

Ans: C

Batch processing

Question: 16

A thin plate or board that contains electronic components is called

(A) RAM

(B) Scanner

(C) Circuit board

(D) Hard disk

Ans: C

Circuit board

Question: 17

Mouse technique used for access in properties of any object is

(A) Shift clicking

(B) Right clicking

(C) Dropping

(D) Dragging

Ans: B

Right clicking

Question: 18

Which key is used in combination with another key to perform a specific task?

(A) Arrow

(B) Control

(C) Function

(D) Spacebar

Ans: B

Control

Question: 19

The most common storage device for the personal computer is the

(A) Pen drive

(B) Zip disk

(C) USB thump drive

(D) Floppy disk

Ans: D

Floppy disk

Question: 20

Which is considered a direct entry input device?

(A) Light pen

(B) Mouse and digitizer

(C) Optical Scanner

(D) All of the above

Ans: C

Optical Scanner

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST