1000+ Computer Awareness Questions and Answers PDF - 4

 Question: 1

When you save to ______ your data will remain intact even when the computer is turned off.

(A) Motherboard

(B) RAM

(C) Primary storage device

(D) Secondary storage device

Ans: D

Secondary storage device

Question: 2

Which of the following is usually used for straight forward computing processes involving no inter-action between the user and machine?

(A)  Online processing

(B) Batch mode processing

(C) Intelligence terminal processing

(D) Remote terminal processing

Ans: B

Batch mode processing

Question: 3

Primary memory is more _____  than secondary memory.

(A) Huge

(B) Large

(C) Slow

(D) Fast

Ans: D

Fast

Question: 4

A half byte is known as

(A) Half byte

(B) Bit

(C) Nibble

(D) Data

Ans: C

Nibble

Question: 5

Which of the following floppy sizes exists?

(A) 4.75 inches

(B) 5.25 inches

(C) 6 inches

(D) 8 inches

Ans: B

5.25 inches


Question: 6

Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as

(A) Information

(B) Input

(C) Output

(D) Storage

Ans: D

Storage

Question: 7

What is the brand name of the popular floppy disk manufactured by Allied Electronics and Magnetic Ltd?

(A) Amkette

(B) Maxells

(C) Dycill

(D) Verbatim

Ans: A

Amkette

Question: 8

How many write cycles are allowed to a RAM?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Ans: A

1

Question: 9

MOS stands for

(A) Method Organized Stack

(B) Most Often Store

(C) Metal Oxide Semiconductor

(D) None of the above

Ans: C

Metal Oxide Semiconductor

Question: 10

Which of the following has the fastest access time?

(A) Compact disk

(B) Magnetic tapes

(C) Magnetic disk

(D) Semiconductor memory

Ans: D

Semiconductor memory

Question: 11

Light pen is

(A) An output device especially designed to produce hardcopy of graphics

(B) Smallest part of a display screen that can be individually controlled

(C) A television like device used to display data

(D) A light sensitive input device that when touched to the screen the presence of light used to select an entry or indicate a position

Ans: D

A light sensitive input device that when touched to the screen the presence of light used to select an entry or indicate a position

Question: 12

A CAD/CAM system would be most useful to a/an

(A) Economist

(B) Industrial designer

(C) Accountant

(D) Novelist

Ans: B

Industrial designer

Question: 13

The system component that controls and manipulates data in order to produce information is called

(A) Mouse

(B) Monitor

(C) Microprocessor

(D) Keyboard

Ans: C

Microprocessor

Question: 14

A graphic presentation of the sequence of steps needed to solve a programming problem is called a

(A) Program graph

(B) Rule diagram

(C) Step chart

(D) Program flowchart

Ans: D

Program flowchart

Question: 15

An error in a program which causes wrong result is called a

(A) Attributes

(B) Byte

(C) Bug

(D) Init problem

Ans: C

Bug

Question: 16

____ is a process of searching bugs in software.

(A) Debugging

(B) Running

(C) Testing

(D) Compiling

Ans: A

Debugging

Question: 17

The human readable version of a program is called

(A) System code

(B) Human code

(C) Program code

(D) Source code

Ans: C

Program code

Question: 18

Terminal is

(A) Any input/output device

(B) The last instructions in a program

(C) A device to give power supply to the computer

(D) A point at which data enters or leaves the computer

Ans: D

A point at which data enters or leaves the computer

Question: 19

A popular way to learn about computers without ever going to a classroom is called

(A) E-learning

(B) I-learning

(C) Isolated learning

(D) Close learning

Ans: A

E-learning

Question: 20

Junk e-mail is also called

(A) Spool

(B) Sniffer board

(C) Spoof

(D) Spam

Ans: D

Spam

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST