1000+ Aptitude Questions and Answers for Bank Exams - 3
Question: 1
Find the odd man out:
8, 27, 64, 100, 125, 216, 343
(A) 343
(B) 125
(C) 100
(D) 27
Ans: C
The pattern is 23, 33, 43, 53, 63, 73.
But 100, is not a perfect cube.
Question: 2
Find the odd man out:
16, 25, 36, 72, 144, 196, 225
(A) 225
(B) 196
(C) 72
(D) 36
Ans: C
Each of the numbers except 72, is a perfect square.
Question: 3
Find the odd man out:
835, 734, 642, 751, 853, 981, 532
(A) 981
(B) 853
(C) 751
(D) 532
Ans: C
In each number except 751, the difference of third and first digit is the middle one.
Question: 4
Find the odd man out:
1, 5, 14, 30, 50, 55, 91
(A) 91
(B) 55
(C) 50
(D) 5
Ans: C
The pattern is 12, 12 + 22, 12 + 22 + 32, 12 + 22 + 32 + 42, 12 + 22 + 32 + 42 + 52 , 12 + 22 + 32 + 42 + 52 + 62.
But 50 is not out of this pattern.
Question: 5
Find the odd man out:
13. 253, 136, 352, 460, 324, 631, 244
(A) 631
(B) 352
(C) 324
(D) 136
Ans: C
Sum of the digits in each number, except 324 is 10.
Question: 6
Find the odd man out:
3, 5, 7, 12, 17, 19
(A) 19
(B) 17
(C) 13
(D) 12
Ans: D
Each of the numbers except 12, is a prime number.
Question: 7
Find the odd man out:
41, 43, 47, 53, 61, 71, 73, 81
(A) 81
(B) 73
(C) 71
(D) 61
Ans: A
Each of the numbers except 81, is a prime number.
Question: 8
Find the odd man out:
2, 5, 10, 50, 500, 5000
(B) 5
(C) 10
(D) 5000
Ans: D
Pattern is 1st x 2nd = 3rd; 2nd x 3rd = 4th; 3rd x 4th = 5th.
Question: 9
Find the odd man out:
10, 25, 45, 54, 60, 75, 80
(A) 75
(B) 54
(C) 45
(D) 10
Ans: B
Each of the numbers except 54, is a multiple of 5.
Question: 10
Find the odd man out:
385, 462, 572, 396, 427, 671, 264
(A) 671
(B) 427
(C) 385
(D) 264
Ans: B
In each number except 427, the middle digit is the sum of the other two.
Comments
Post a Comment