100+ Verbal Reasoning Questions and Answers for Competitive Exams - 2
Question: 1
In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
Statements :
Many scooters are trucks. All trucks are trains.
Conclusions :
I. Some scooters are trains.
II. No truck is a scooter.
(A) if only conclusion I follows
(B) if only conclusion II follows
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows
(E) if both conclusions I and II follow
Ans: A
Since the first premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. Thus, only I follows.
Question: 2
In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
Statements :
All cars are cats. All fans are cats.
Conclusions :
I. All cars are fans.
II. Some fans are cars.
(A) if only conclusion I follows
(B) if only conclusion II follows
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows
(E) if both conclusions I and II follow
Ans: D
Since the middle term cats is not distributed even once in the premises, no definite conclusion follows.
Question: 3
In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
Statements :
Some dedicated souls are angels. All social workers are angles.
Conclusions :
I. Some dedicated souls are social workers.
II. Some social workers are dedicated souls.
(A) if only conclusion I follows
(B) if only conclusion II follows
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows
(E) if both conclusions I and II follow
Ans: D
The first premise is an I type proposition. So, the middle term angels forming the predicate is not distributed. The second premise is an A type preposition. So, the middle term angels forming the predicate is not distributed. Since the middle term is not distributed even once in the premises, no definite conclusion follows.
Question: 4
In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
Statements :
All birds are tall. Some tall are hens.
Conclusions :
I. Some birds are hens.
II. Some hens are tall.
(A) if only conclusion I follows
(B) if only conclusion II follows
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows
(E) if both conclusions I and II follow
Ans: B
Since the middle term is not distributed even once in the premises, no definite conclusion follows. However, II is the converse of the second premise and so it holds.
Question: 5
In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
Statements :
Some desks are caps. All caps are cameras.
Conclusions :
I. Some caps are desks.
II. No desk is red.
(A) if only conclusion I follows
(B) if only conclusion II follows
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows
(E) if both conclusions I and II follow
Ans: A
Since one premise is particular and the other premise is negative, the conclusion must be particular negative and should not contain the middle term. So, it follows that Some desks are not red. However, I is the converse of the first premise and thus it holds.
Question: 6
In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
Statements :
Some engineers are fools. Anand is an engineer.
Conclusions :
I. Some fools are engineers.
II. Anand is a fool.
(A) if only conclusion I follows
(B) if only conclusion II follows
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows
(E) if both conclusions I and II follow
Ans: A
Since the middle term engineer is not distributed even once in the premises, no definite conclusion follows. However, I is the conversion of the first premise and thus it holds.
Question: 7
In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
Statements :
Some hens are cows. All cows are hens.
Conclusions :
I. Some horses are hens.
II. Some hens are horses.
(A) if only conclusion I follows
(B) if only conclusion II follows
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows
(E) if both conclusions I and II follow
Ans: E
Since one premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. So, II follows. I is the converse of II and so it also holds.
Question: 8
In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
Statements :
Some papers are pens. Angle is a paper.
Conclusions :
I. Angle is not a pen.
II. Angle is a pen.
(A) if only conclusion I follows
(B) if only conclusion II follows
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows
(E) if both conclusions I and II follow
Ans: C
Since the middle term papers is not distributed even once in the premises, no definite conclusion follows. However, I and II involve only the extreme terms and form a complementary pair. Thus, either I or II follows.
Question: 9
In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
Statements :
All educated people read newspapers. Rahul does not read newspaper.
Conclusions :
I. Rahul is not educated.
II. Reading newspaper is not essential to be educated.
(A) if only conclusion I follows
(B) if only conclusion II follows
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows
(E) if both conclusions I and II follow
Ans: A
Since both the premises are universal and one premise is negative, the conclusion must be universal negative and should not contain the middle term. So, only I follows.
Question: 10
In each questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II.
Statements :
All boys are honest. Sachin is honest.
Conclusions :
I. Sachin is a boy.
II. All honest persons are boys.
(A) if only conclusion I follows
(B) if only conclusion II follows
(C) if either conclusion I or II follows
(D) if neither conclusion I nor II follows
(E) if both conclusions I and II follow
Ans: D
Both the premises are A type propositions. So, the middle term honest forming the predicate in each is not distributed in either. Since the middle term is not distributed even once, no definite conclusion follow
Comments
Post a Comment