100+ SSC Inserting the Missing Character Questions - 1

 Question: 1

In each of the following questions, a matrix of certain characters is given. These characters follow a certain trend, row wise or column wise. Find out this trend and choose the missing character accordingly.

(A) 25

(B) 48

(C) 59

(D) 73

Ans: D

Clearly, (1st row)3 + (2nd row)3 + (3rd row)3 = 4th row.
So, in the first column, 23 + 13 + 33 = 8 + 1 + 27 = 36.
In the third column, 03 + 43 + 33 = 0 + 64 + 27 = 91.
In the second column, missing number = 43 + 23 + 13 = 64 + 8 + 1 = 73.

Question: 2

In each of the following questions, a matrix of certain characters is given. These characters follow a certain trend, row wise or column wise. Find out this trend and choose the missing character accordingly.

(A) 12

(B) 16

(C) 20

(D) 26

Ans: A

In the first column, 2 x 1 + 1 = 3.
In the second column, 14 x 7 + 7 = 105.
Let the missing number in the third column be x.
Then, x + 9 + 9 = 117 or 9x = 108 or x = 12.

Question: 3

In each of the following questions, a matrix of certain characters is given. These characters follow a certain trend, row wise or column wise. Find out this trend and choose the missing character accordingly.

(A) 8

(B) 9

(C) 10

(D) 11

Ans: C

We have : 3 + 4 = number below 4 = 7;
3 + 4 + 5 = number below 5 = 12;
3 + 7 + 12 = number below 12 = 22.
Missing number = 3 + 7 = 10.

Question: 4

Find the missing character in each of the following questions.

(A) 10

(B) 11

(C) 12

(D) 13

Ans: B

The numbers in the right half form the series : 2, 3, 4, 5.
The numbers in the left half form the series : 5, 7, 9, 11.

Question: 5

Find the missing character in each of the following questions.

(A) 13

(B) 14

(C) 20

(D) 21

Ans: B

The given figure contains numbers 1 to 6 in three alternate segments, the smaller number being towards the outside and the numbers 14 to 19 in the remaining three alternate segments with the smaller number towards the inside.


Question: 1

Find the missing character in each of the following questions.

(A) 1

(B) 25

(C) 125

(D) 216

Ans: D

Clearly, (5 – 4)3 = 1; (7 - 3)3 = 64; (11 - 8)3 = 27.
So, missing number = (8 - 2)3 = 63 = 216.

Question: 2

In each of the following questions, a matrix of certain characters is given. These characters follow a certain trend, row wise or column wise. Find out this trend and choose the missing character accordingly.

(A) 40

(B) 48

(C) 56

(D) 64

Ans: B

The sequence in first column is ×5. Thus, 1 x 5 = 5, 5 x 5 = 25, 25 x 5 = 125.
The sequence in third column is ×2. Thus, 7 x 2 = 14, 14 x 2 = 28, 28 x 2 = 56.
The sequence in second column is ×4.
Missing number = 12 x 4 = 48.

Question: 3

In each of the following questions, a matrix of certain characters is given. These characters follow a certain trend, row wise or column wise. Find out this trend and choose the missing character accordingly.

(A) 15

(B) 16

(C) 17

(D) 18

Question: 4

Find the missing character in each of the following questions.

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Ans: A

The two ends of each line segment contain a number and its square.
So, missing number = 12 = 1.

Question: 5

In each of the following questions, a matrix of certain characters is given. These characters follow a certain trend, row wise or column wise. Find out this trend and choose the missing character accordingly.

(A) P

(B) R

(C) S

(D) V

Ans: B

Putting A = 1, B = 2, Z = 26, we get the given matrix as
Clearly, 1st column + 2nd column = 3rd column.
Now, 5 + 13 = 18.
So, the missing letter is the 18th letter of the alphabet, which is R.




Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST