100+ Mixed Number Coding & Decoding Questions with Answers - 2 Home Reasoning Number-Coding

 Question: 1

In a certain code, '467' means 'leaves are green'; '485' means 'green is good' and '639' means 'they are playing'. Which digit stands for 'leaves' in that code?

(A) 3

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Ans: D

In the first and second statements, the common code digit is '4' and the common word is 'green'. So, '4' means 'green'.
In the first and third statements, the common code digits is '6' and the common word is 'are'. So, '6' means 'are'.
Thus, in the first statement, '7' means 'leaves'.

Question: 2

In a certain code, '253' means 'books are old'; '546' means 'man is old' and '378' means 'buy good books'. What stands for 'are' in that code?

(A) 1

(B) 2

(C) 4

(D) 6

Ans: B

In the first and second statements, the common code digit is '5' and the common word is 'old'. So, '5' means 'old'.
In the first and third statements, the common code digit is '3' and the common word is 'book'. So, '3' means 'books'.
Thus, in the first statement, '2' means 'are'.

Question: 3

In a certain code, '247' means 'spread red carpet'; '256' means 'dust one carpet' and '234' means 'one red carpet'. Which digit in that code means 'dust'?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 5

Ans: D

In the first and second statements, the common code digit is '2' and the common word is 'carpet'. So, '2' means 'carpet'.
In the second and third statements, the common code digit is '6' and the common word is 'one'. So, '6' means 'one'.
Therefore, in the second statement, '5' means 'dust'.

Question: 4

In a certain code language, '123' means 'hot filtered coffee'; '356' means 'very hot day' and '589' means 'day and night'. Which digit stands for 'very'?

(A) 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8

Ans: B

In the first and second statements, the common code digit is '3' and the common word is 'hot'. So, '3' means 'hot'.
In the second and third statements, the common code digit is '5' and the common word is 'day'. So, '5' means 'day'.
Thus, in the second statement, '6' means 'very'.

Question: 5

In a certain code language, '526' means 'sky is blue'; '24' means 'blue colour' and '436' means 'colour is fun'. Which digit in that language means 'fun'?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

Ans: B

In the first and third statements, the common code digit is '6' and the common word is 'is'. So, '6' means 'is'.
In the second and third statements, the common code digit is '4' and the common word is 'colour'. So, '4' means 'colour'.
Thus, in the third statement, '3' means 'fun'.


Question: 6

In a certain code language, '743' means 'mangoes are good', '657' means 'eat good food' and '934' means 'mangoes are ripe'. Which digit means 'ripe' in that language?

(A) 4

(B) 6

(C) 7

(D) 9

Ans: D

In the first and third statements, the common code digits are '4' and '3' and the common words are 'mangoes' and 'are'.
So, '4' and '3' are the codes for 'mangoes' and 'are'.
Thus, in the third statement, '9' means 'ripe'.

Question: 7

In a certain code, '247' means 'spread red carpet'; '256' means 'dust one carpet' and '234' means 'one red carpet'. Which digit in that code means 'dust'?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 5

Ans: D

In the first and second statements, the common code digit is '2' and the common word is 'carpet'. So, '2' means 'carpet'.
In the second and third statements, the common code digit is '6' and the common word is 'one'. So, '6' means 'one'.
Therefore, in the second statement, '5' means 'dust'.

Question: 8

In a certain code, '467' means 'leaves are green'; '485' means 'green is good' and '639' means 'they are playing'. Which digit stands for 'leaves' in that code?

(A) 3

(B) 5

(C) 6

(D) 7

Ans: B

In the first and second statements, the common code digit is '5' and the common word is 'old'. So, '5' means 'old'.
In the first and third statements, the common code digit is '3' and the common word is 'book'. So, '3' means 'books'.
Thus, in the first statement, '2' means 'are'.

Question: 9

In a certain code, '37' means 'which class' and '583' means 'caste and class'. What is the code for 'caste'?

(A) 3

(B) 5

(C) 7

(D) Either 5 or 8

Ans: D

In the given statements, the common code digit is '3' and the common word is 'class'. So, '3' means 'class'.
Thus, in the second statement, either 5 or 8 stands for 'caste'.

Question: 10

In a certain code, '975' means 'Throw away garbage'; '528' means 'Give away smoking' and '213' means 'Smoking is harmful'. Which digit in that code means 'Give'?

(A) 2

(B) 3

(C) 5

(D) 8

Ans: D

In the first and second statements, the common code digit is '5' and the common word is 'away'. So, '5' means 'away'.
In the second and third statements, the common code digit is '2' and the common word is 'smoking'. So, '2' means 'smoking'.
Thus, in the second statement, '8' means 'Give'.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST