100+ Logical Reasoning MCQ Online Test - 4

 Question: 1

In an imaginary language, the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9 are substituted by a, b, c, d, e, f, g, h, I and j. And 10 is written as ba.
If ‘+’ stands for ‘division’, ‘÷’ stands for ‘multiplication’, ‘x’ stands for ‘subtraction’ and ‘-’ stands for ‘addition’, which one of the following is correct?

(A) 18 ÷ 6 × 7 + 5 - 2 = 22

(B) 18 × 6 + 7 ÷ 5 - 2 = 16

(C) 18 ÷ 6 - 7 + 5 × 2 = 20

(D) 18 + 6 ÷ 7 × 5 - 2 = 18

Ans: D

Using the proper notations in (d), we get the statement as :

18 ÷ 6 × 7 - 5 + 2 = 3 × 7 - 5 + 2 = 21 - 5 + 2 = 18.

Question: 2

If L denotes ÷, M denotes x, P denotes + and Q denotes - , then which of the following statements is true?

(A) 32 P 8 L 16 Q 4 = 

3
2

(B) 6 M 18 Q 26 L 13 P 7 = 

173
13

(C) 11 M 34 L 17 Q 8 L 3 = 

38
3

(D) 9 P P L 9 Q 9 M 9 = - 71

Ans: D

Using the proper notations in (d), we get the statement as :

9 + 9 ÷ - 9 × 9 = 9 + 1 - 9 × 9 = 9 + 1 – 81 = 10 – 81 = - 71.

Question: 3

(cd + ef) × bc is equal to

(A) 684

(B) 816

(C) 916

(D) 1564

Ans: B

Given expression = (23 + 45) × 12 = 68 × 12 = 816.

Question: 4

If L stands for +, M stands for -, N stands for x, P stands for +, then 14 N 10 L 42 P 2 M 8 = ?

(A) 153

(B) 216

(C) 248

(D) 251

Ans: A

Using the proper signs, we get :

Given expression = 14 × 10 + 42 ÷ 2 - 8 = 14 × 10 + 21 – 8

                      = 140 + 21 - 8 = 161 - 8 = 153.

Question: 5

If - means ÷, + means x, ÷ means -, x means +, then which of the following equations is correct?

(A) 52 ÷ 4 + 5 × 8 - 2 = 36

(B) 43 × 7 ÷ 5 + 4 - 8 = 25

(C) 36 × 4 - 12 + 5 ÷ 3 = 420

(D) 36 - 12 × 6 ÷ 3 + 4 = 60

Ans: A

Using the proper notations in (a), we get the statement as

52 - 4 × 5 + 8 ÷ 2 = 52 - 4 × 5 + 4 = 52 – 20 + 4

                      = 56 - 20 = 36.


Question: 1

In an imaginary language, the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 and 9 are substituted by a, b, c, d, e, f, g, h, I and j. And 10 is written as ba.
If P denotes +, Q denotes -, R denotes x and S denotes ÷, which of the following statements is correct?

(A) 36 R 4 S 8 Q 7 P 4 = 10

(B) 16 R 12 P 49 S 7 Q 9 = 200

(C) 32 S 8 R 9 = 160 Q 12 R 12

(D) 8 R 8 P S 8 Q 8 = 57

Ans: D

Using the proper notations in (d), we get the statement as

8 × 8 + 8 ÷ 8 = 8 × 8 + 1 - 8 = 64 + 1 - 8 = 65 - 8 = 57.

Question: 2

baf ÷ bf × d is equal to

(A) df

(B) cb

(C) be

(D) d

Ans: B

Given expression = 105 ÷ 15 × 3 = 7 × 3 = 21 = cb.

Question: 3

If ‘-’ stands for ‘division’, ‘+’ for ‘multiplication’, ‘÷’ for ‘subtraction’ and ‘x’ for ‘addition’ then when one of the following equations is correct?

(A) 4 × 5 + 9 - 3 ÷ 4 = 15

(B) 4 × 5 × 9 + 3 ÷ 4 = 11

(C) 4 - 5 ÷ 9 × 3 - 4 = 17

(D) 4 ÷ 5 + 9 - 3 + 4 = 18

Ans: A

Using the proper notations in (a), we get the statement as

4 + 5 × 9 ÷ 3 - 4 = 4 + 5 × 3 - 4 = 4 + 15 - 4 = 15.

Question: 4

dc × f - (bf - d) × d is equal to

(A) abb

(B) abe

(C) bce

(D) bcf

Ans: C

Given expression = 32 × 5 - (15 - 3) × 3

                    = 160 - 12 × 3 = 160 - 36 = 124 = bce.

Question: 5

bee + fg - (ca × h/be) is equal to

(A) bhc

(B) bic

(C) bib

(D) bja

Ans: D

Given expression = 144 + 56 - (20×

7
14

)

                    = 144 + 56 - (20 ÷ 2) = 144 + 56 - 10

                    = 190 = bja.


Question: 1

In each of the following questions, the two expressions on either side of the sign (=) will have the same value if two terms on either side or on the same side are interchanged.
6 × 3 + 8 ÷ 2 - 1 = 9 – 8 ÷ 4 + 5 7times; 2

(A) 3, 4

(B) 3, 5

(C) 6, 9

(D) 9, 5

Ans: D

On interchanging 6 and 4 on L.H.S., we get the statement as :

6 × 3 + 8 ÷ 2 - 1 = 5 - 8 ÷ 4 + 9 × 2 or 18 + 4 – 1 = 5 – 2 + 18 or 21 = 21, which is true.

Question: 2

In each of the following questions, the two expressions on either side of the sign (=) will have the same value if two terms on either side or on the same side are interchanged.
5 + 3 × 6 - 4 ÷ 2 = 4 × 3 - 10 ÷ 2 + 7

(A) 4, 7

(B) 5, 7

(C) 6, 4

(D) 6, 10

Ans: C

On interchanging 6 and 4 on L.H.S., we get the statement as :

5 + 3 × 4 - 6 ÷ 2 = 4 × 3 - 10 ÷ 2 + 7 or 5 + 12 - 3 = 12 - 5 + 7 = or 14 = 14 which is true.

Question: 3

In each of the following questions, the two expressions on either side of the sign (=) will have the same value if two terms on either side or on the same side are interchanged.
8 ÷ 2 × 5 - 11 + 9 = 6 × 2 – 5 + 4 ÷ 2

(A) 5, 9

(B) 8, 5

(C) 9, 6

(D) 11, 5

Ans: C

On interchanging 6 and 4 on L.H.S., we get the statement as :

8 ÷ 2 × 5 – 11 + 6 = 9 × 2 – 5 + 4 ÷ 2 or 4 × 5 – 11 + 6 = 18 – 5 + 2 or 15 = 15, which is true.

Question: 4

In each of the following questions, the two expressions on either side of the sign (=) will have the same value if two terms on either side or on the same side are interchanged.
7 × 2 - 3 + 8 ÷ 4 = 5 + 6 × 2 - 24 ÷ 3

(A) 2, 6

(B) 6, 5

(C) 3, 24

(D) 7, 6

Ans: D

On interchanging 6 and 4 on L.H.S., we get the statement as :

6 × 2 - 3 + 8 ÷ 4 = 5 + 7 × 2 - 24 ÷ 3 or 12 - 3 + 2 = 5 + 14 - 8 or 11 = 11, which is true.

Question: 5

In each of the following questions, the two expressions on either side of the sign (=) will have the same value if two terms on either side or on the same side are interchanged.
15 + 3 × 4 - 8 ÷ 2 = 8 × 5 + 16 ÷ 2 - 1

(A) 3, 5

(B) 15, 5

(C) 15, 16

(D) 3, 1

Ans: A

On interchanging 6 and 4 on L.H.S., we get the statement as :

15 + 5 × 4 - 8 ÷ 2 = 8 × 3 + 16 ÷ 2 - 1 or 15 + 20 - 4 = 24 + 8 - 1 or 31 = 31, which is true.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST