100+ Letter Series Reasoning Questions and Answers - 2

 Question: 1

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
ab __ aa __ bbb __ aaa __ bbba

(A) abab

(B) abba

(C) aaab

(D) baab

Ans: D

The series is abb/aaabbb/aaaabbbb/a.
Thus, the letters are repeated twice, then thrice, then four times and so on.

Question: 2

__ bc __ __ bb __ aabc

(A) aacc

(B) abab

(C) babc

(D) acac

Ans: D

The series is abc/cab/bca/abc.

Question: 3

ccbab __ caa __ bccc __ a __

(A) babc

(B) babc

(C) bbba

(D) babb

Ans: D

The series is ccba/bbca/aabc/ccba/b.

Question: 4

__ bbca _ bcca __ ac __ a __ cb

(A) acbab

(B) bcaab

(C) bacab

(D) abcba

Ans: A

The series is abbc/ac/bcca/bc/caab/cb.

Question: 5

__ __ babbba __ a __ __

(A) babbb

(B) bbaba

(C) baaab

(D) ababb

Ans: A

The series is bababb/bababb.
Thus, the pattern bababb is repeated.

Question: 6

ab __ bcbca __ __ c __ bab

(A) ccaa

(B) abcc

(C) baaa

(D) acbc

Ans: A

The series is abcbc/bcaca/cgbab.
Thus, the series consists of three sequences. The first sequence begins with a, the second with b and the third with c. Each sequence consists of a letter followed by other two letters repeated twice.

Question: 7

abb __ baa __ a __ bab __ aba

(A) ccac

(B) aabb

(C) abab

(D) abba

Ans: D

The series is abba/baab/abba/baab/a.
Thus, the pattern abba, bbab is repeated.

Question: 8

__ baa __ aab __ a __ a

(A) aaba

(B) abab

(C) baab

(D) aabb

Ans: B

The series is aba/aba/aba/aba.
Thus, the pattern aba is repeated.

Question: 9

c __ bbb __ __ abbbb __ abbb _

(A) abccb

(B) abacb

(C) bacbb

(D) aabcb

Ans: A

The series is cabbbb/cabbbb/cabbbb.
Thus, the pattern cabbbb is repeated

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST