100+ How to Solve Clock and Calendar Questions - 23

 Question: 1

A clock takes 9 seconds to strike 4 times. In order to strike 12 times at the same rate, the time taken is

(A) 27 seconds

(B) 29 seconds

(C) 33 seconds

(D) 36 seconds

Ans: C

There are 3 intervals when the clock strikes 4

Time taken in 3 intervals = 9 seconds

∴ Time taken for 1 interval = 3 seconds

In order to strike 12, there are 11 intervals,
for which the time taken is 11 x 3 seconds = 33 seconds.

Question: 2

Number of times 29th day of the month occurs in 400 consecutive year is

(A) 4400

(B) 4497

(C) 4800

(D) 4600

Ans: B

400 consecutive years contain 97 leap years.

∴ In 400 consecutive years February has 29 days 97 times and the remaining 11 months have 29th day 400 x 11 = 4400 times

∴ 29th day of the month occurs 4400 + 97 = 4497 times.

Question: 3

Monday falls on 20th March, 1995. What was the day of 3rd November, 1994?

(A) Sunday

(B) Tuesday

(C) Thursday

(D) Friday

Ans: C

Number of days after 3rd November, 1994 will be

Nov. Dec. Jan. Feb. March

27 + 31 + 31 + 28 + 20 = 137 days ⇒ 19 weeks + 4 days

∴ Number of odd days = 4.

∴ The day on 3rd November, 1994 is (7 – 4) days beyond the day on 20th March, 1995. So, the required day is Thursday.

Question: 4

What was the day of the week on 28th February, 1995?

(A) Monday

(B) Tuesday

(C) Wednesday

(D) Thursday

Ans: B

1600 years contain 0 odd day.

300 years contain 1 odd day.

94 years = (23 leap years + 71 ordinary years)

= (46 + 71) odd days

= 117 odd days, i.e., 5odd days.

Days from 1st January 1995 to 28th February 1995

= (31 + 28) days = 59 days

= ( 8weeks + 3 days) = 3 odd days

Total number of odd days = (0 + 1 + 5 + 3) = 9 odd days

i.e., 2 odd days.

So, the required day is Tuesday.

Question: 5

January 1, 1992 was Wednesday. What day of the week was January 1, 1993?

(A) Monday

(B) Tuesday

(C) Thursday

(D) Friday

Ans: D

1992 was a leap year.

Hence it had 2 odd days.

So, the first day of the year 1993 must be two days after Wednesday.

So, it was Friday.

Question: 1

In an ordinary year ‘March’ begin on the same day of the week

(A) February; November

(B) January; November

(C) February; October

(D) January; September

Ans: A

In an ordinary year, February has no odd day.

∴ February and March begin on same day of the week.

Also, we know that, November and March begin on same day of the week.

Question: 2

My watch was 3 minutes slow at 5 pm on Tuesday and it was 5 minutes fast at 11 pm on Wednesday. When did it give correct time?

(A) Wednesday 4.15 a.m.

(B) Wednesday 7.30. a.m.

(C) Tuesday 3.45 a.m.

(D) None of these

Ans: A

Time from 5 pm Tuesday to 11 pm Wednesday = 30 hours

Clock gains 8 minutes in 30 hours

It gains 3 minutes in 

30
8

×3hours = 11 hours 15 minutes

∴ Correct time is 11 hours 15 minutes after 5 pm = 4.15 am on Wednesday.

Question: 3

Number of times the hands of a clock are in a straight line everyday is

(A) 22

(B) 24

(C) 42

(D) 44

Ans: D

We know that any relative position of the hands of a clock is repeated 11 times in every 12 hours.

∴ In every 12 hours, hands coincide 11 times and are opposite to each other 11 times.

∴ In every 24 hours hands are in a straight line 44 times.

Question: 4

Today is 1st April. The day of the week is Wednesday. The day of the week on this day after 3 years will be

(A) Saturday

(B) Sunday

(C) Friday

(D) Tuesday

Ans: A

This being a leap year, so, none of the next 3 years be a leap year.

So, the day of the week will be 3 days beyond Wednesday.

∴ The day after 3 years will be Saturday.

Question: 5

The first republic day of India was celebrated on 26th January, 1950. It was

(A) Monday

(B) Tuesday

(C) Thursday

(D) Friday

Ans: C

1600 years have 0 odd day.

300 year have 01 odd day.

49 years = (12 leap years + 37 years)

= (24 + 37) odd days

= 61 odd day = 05 odd days

1st January to 26th January = 26 days

= 3 weeks + 5 days

= 05 odd days.

Total number of odd days = (01 + 05 + 05) = 11

= 04 odd days.

So, it was Thursday.

Question: 1

If a clock takes 22 seconds to strike 12, how much time will it take to strike 6?

(A) 10 seconds

(B) 12 seconds

(C) 14 seconds

(D) 16 seconds

Ans: A

In order to hear 12 strikes, there are 11 intervals (12 - 1) and time of each interval is uniform.

Hence, time to hear each strike is 

22
11

 = 2 seconds.

Now, to hear six strikes, there are 6 - 1, i.e., 5 × 2 = 10 seconds.

Hence, it will take 10 seconds for a clock to strike 6.

Question: 2

How often are the hands of a clock at right angle everyday?

(A) 38 times

(B) 40 times

(C) 44 times

(D) 48 times

Ans: C

In every hour there are two positions in which hands are at right angle. Each of these positions is repeated 11 times in every 12 hours.

∴ In every 12 hours, hands are at right angles 11 + 11 = 22 times and in a day hands are at right angles 22 + 22 = 44 times.

Question: 3

On 8th February, 1995 it was Wednesday. The day of the week on 8th February 1994 was

(A) Tuesday

(B) Wednesday

(C) Thursday

(D) Monday

Ans: A

1994 was an ordinary year, so it had 1 odd day. So, the day on 8th February, 1995 is one day beyond the day on 8th February, 1994.

But, 8th February 1995 was Wednesday.

∴ 8th February, 1994 was Tuesday.

Question: 4

India got independence on August 15, 1947. What was the day of the week?

(A) Monday

(B) Friday

(C) Thursday

(D) Sunday

Ans: B

Auguts 15, 1947 = (1600 + 300 + 46) years + January 1 to August 15th of 1947

= (1600 + 300 + 46) years + 365 - August 16 to December 31 1947

= (1600 + 300 + 46) years + (365 - 138) days

Number of odd days = 0 + 1 + 1 (from 11 leap years and 35 ordinary years) + 3 = 5 odd days.

∴ The day was Friday.

Question: 5

At what time between 4.30 and 5 will the hands of a clock be in a straight line?

(A) 42 minutes. past 4

(B) 46 minutes. past 4

(C) 50 minutes. past 4

(D) 54

6
11

minutes. past 4

Ans: D

At 4’o clock hands are 20 minutes spaces apart.

At time between 4.30 and 5 the hands will be in straight line when they point in opposite directions and there is a space of 30 minutes between them.

So, to be in this position minute hand has to gain 30 + 20 = 50 minutes spaces.

Minute hand gains, 50 minutes in 

60
55

×50 = 54

6
11

 minutes.

∴ Required time = 54

6
11

 minutes past 4.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST