100+ Direction Sense Test Verbal Reasoning Questions & Answers - 1
Question: 1
Anuj started walking positioning his back towards the sun. After sometime, he turned left, then turned right and then towards the left again. In which direction is he going now?
(A) South or West
(B) North or West
(C) North or South
(D) East or West
Ans: C
Clearly, there are two possible movements of Anuj as shown below.

Question: 2
Rohit walked 25 metres towards South. Then he turned to his left and walked 20 metres. He then turned to his left and walked 25 metres. He again turned to his right and walked 15 metres. At what distance is he from the starting point and in which direction?
(A) 35 metres North
(B) 35 metres East
(C) 40 metres East
(D) 60 metres East
Ans: A
The movements of Rohit are as shown in figure.
Rohit's distance from starting point A = AE = (AD + DE) = (BC + DE) = (20 + 15) m = 35 m.
Also, E is to the East of A.

Question: 3
A girl leaves from her home. She first walks 30 metres in North-south direction ad then 30 metres in South-west direction. Next, she walks 30 metres in South-east direction. Finally, she turns towards her house. In which direction is she moving?
(A) South-east
(B) South-west
(C) North-east
(D) North-west
Ans: C
The movements of the girl are as shown in Figure (A to B, B to C, C to D, D to A).
Clearly, she is finally moving in the direction DA i.e. North-east.

Question: 4
Deepak starts walking straight towards east. After walking 75 metres, he turns to the left and walks 25 metres straight. Again he turns to the left, walks a distance of 40 metres straight, again he turns to the left and walks a distance of 25 metres. How far is he from the starting point?
(A) 35 metres
(B) 50 metres
(C) 115 metres
(D) 140 metres
Ans: A
The movements of Deepak are as shown in figure.
Clearly, EB = DC = 40 m.
Deepak's distance from the starting point A = (AB - EB) = (75 - 40) m = 35 m.

Question: 5
P, Q, R and S are playing a game of carrom. P, R and S, Q are partners. S is to the right of R who is facing west. Then, Q is facing
(A) North
(B) South
(C) East
(D) West
Ans: A
As per the given data, R faces towards West. S is to the right of R. So, S is facing towards South. Thus, Q who is the partner of S, will face towards North.
Question: 6
Two ladies and two men are playing cards are seated at North, East, South and West of a table. No lady is facing East. Persons sitting opposite to each other are not of the same sex. One man is facing South. Which directions are the ladies facing?
(A) South and East
(B) East and West
(C) North and West
(D) North and East
Ans: C
No lady is facing east means a man faces east. Persons opposite are not of same sex. So, a woman will be facing west. Again, a man faces south. So, opposite to him will be a woman facing north.

Question: 7
I start from my home and go 2 kms straight. Then, I turns towards my right and go 1 km. I turn again towards my right and go 1 km again. If I am north-west from my house, then in which direction did I go in the beginning?
(A) North
(B) South
(C) East
(D) West
Ans: D
Clearly, the route is as shown in Figure A. It is given that the person is finally to the north-west of his house. Rotating Figure A 90° anticlockwise, we obtain Figure B satisfying the specified conditions. It is evident from Figure B that the direction of walking in the beginning was west.

Question: 8
A watch reads 4.30. If the minute hand points East, in what direction will the hour hand point?
(A) North-east
(B) South-east
(C) North-west
(D) North
Ans: A
Clearly, to show 4.30, the position of the minute and hour hands of the clock will be as shown. So, again as shown, if the minute hand points East, the hour hand will point in the North-east.

Question: 9
One morning after sunrise, Reeta and Kavita were talking to each other face to face at Tilak Square. If Kavita's shadow was exactly to the right of Reeta, which direction Kavita was facing?
(A) North
(B) South
(C) East
(D) Data inadequate
Ans: A
In morning, sun rises in the east and so any shadow falls towards the west. Now, Kavita's shadow falls to the right of Reeta. Hence, Reeta is facing South and Kavita is facing North.

Question: 10
A boy rode his bicycle northwards, then turned left and rode one km and again turned left and rode 2 km. He found himselft exactly one km west of his starting point. How far did he ride northwards initially?
(A) 1 km
(B) 2 km
(C) 3 km
(D) 5 km
Ans: B
Clearly, the boy rode from A to B, then to C and finally upto D. Since D lies to the west of A. so required distance = AB = CD = 2 km.

Comments
Post a Comment