100+ Direction Sense Test Questions for IBPS, SBI Clerk Bank Exams - 2
Question: 1
The post office is to the east of the school while my house is to the south of the school. The market is to the north of the post office. If the distance of the market from the post office is equal to the distance of my house from the school, in which direction is the markedt with respect to my school?
(A) South-west
(B) North-east
(C) North
(D) East
Ans: B
The positions of various places as shown in the diagram.
Clearly, the market is to the north east of school.

Question: 2
A direction pole was situated on the crossing. Due to an accident the pole turned in such a manner that the pointer which was showing East, started showing South. One traveller went to the wrong direction thinking it to be West. In what direction actually he was travelling?
(A) North
(B) South
(C) East
(D) West
Ans: B
The actual positions of the directions are as shown in (I) while the changed positions of the pointer can be described by (II).
Clearly, the direction of West shown by the pointer in wrong position (Fig. II) is actually South.

Question: 3
After walking 6 km, I turned right and covered a distance of 2 km, then turned left and covered a distance of 10 km. In the end, I was moving towards the north. From which direction did I start my journey?
(A) North
(B) South
(C) East
(D) West
Ans: B
Clearly, the route is as shown in the adjoining diagram. Thus, the man started his journey from the South and moved northwards.

Question: 4
Rasik walks 20 m North. Then he turns right and walks 30 m. Then he turns right and walks 35 m. Then he turns left and walks 15 m. Then he again turns left and walks 15 m. In which direction and how many metres away is he from his original position?
(A) 15 metres West
(B) 30 metres East
(C) 30 metres West
(D) 45 metres East
Ans: D
The movements of Rasik from A to F are as shown in Figure.
Since CD = AB + EF, so F lies in line with A.
Rasik's distance from original position A = AF = (AG + GF)
= (BC + DE) = (30 + 15) m = 45 m.
Also, F lies to the east of A.

Question: 5
Laxman went 15 kms to the west from my house, then turned left and walked 20 kms. He then turned East and walked 25 kms and finally turning left covered 20 kms. How far was he from his house?
(A) 5 kms
(B) 10 kms
(C) 40 kms
(D) 80 kms
Ans: B
The movements of Laxman are as shown in Figure. Laxman's distance from his house at A = AE = (BE - BA)
= (CD - BA) = (25 - 15) m = 10 m.

Question: 6
Going 50 m to the South of her house, Radhika turns left and goes another 20 m. Then, turning to the North, she goes 30 m and then starts walking to her house. In which direction is she walking now?
(A) North-west
(B) North
(C) South-east
(D) East
Ans: A
The movements of Radhika are as shown in Figure (A to B, B to C, C to D and D to A).
Clearly, she is finally moving in the direction DA i.e. North-west.

Question: 7
There are four towns P, Q, R and T. Q is to the South-west of P, R is to the east of Q and south-east of P, and T is to the north of R in line with QP. In which direction of P is T located?
(A) North-east
(B) North
(C) South-east
(D) East
Ans: A
Clearly, the arrangement according to the given directions is as shown. So, T lies to the north east of P.

Question: 8
From his house, Lokesh went 15 kms to the North. Then he turned West and covered 10 kms. Then, he turned South and covered 5 kms. Finally, turning to East, he covered 10 kms. In which direction is he from his house?
(A) East
(B) South
(C) West
(D) North
Ans: D
The movements of Lokesh are as shown in Figure (A to B, B to C, C to D and D to E).
Clearly, his final position is E which is to the North of his house at A.

Question: 9
I am facing east. I turn 100° in the clockwise direction and then 145° in the anticlockwise diretion. Which direction am I facing now?
(A) North
(B) North-east
(C) East
(D) South-west
Ans: B
As shown in Figure, the man initially facesw towards east i.e., in the direction OA. On moving 100° clockwise, he faces in the direction OB. On further moving 145° clockwise, he faces in the direction OC. Clearly, OC makes an angle of (145° - 100°) i.e. 45° with OA and as such points in the direction North-east.

Question: 10
If A is to the south of B and C is to the east of B, in what direction is A with respect to C?
(A) South-west
(B) South-east
(C) North-west
(D) North-east
Ans: B
Clearly comparing the direction of A w.r.t. C in the second diagram with that in the first diagram. A will be south-west of C.

Comments
Post a Comment