100+ Computer Knowledge Questions and Answers in Hindi - 2

 Question: 1

What are the two examples of freeware?

(A) Instant messaging and the Google toolbar

(B) Microsoft Word and the Google toolbar

(C) Shareware and file sharing

(D) WinZip and Linux

Ans: D

WinZip and Linux

Question: 2

Which is the computer memory that does not forget?

(A) ROM

(B) RAM

(C) PROM

(D) All of the above

Ans: A

ROM

Question: 3

The number of logical records in a physical record is

(A) Field

(B) Sector

(C) Blocking factor

(D) Group

Ans: C

Blocking factor

Question: 4

Computer and communication technology, such as communication links to the Internet, that provide help and understanding to the end user is known as

(A) Presentation file

(B) FTP

(C) Program

(D) Information technology

Ans: B

FTP

Question: 5

P2P is a _____ application architecture.

(A) 1-tier

(B) Centralized

(C) Client/server

(D) Distributed

Ans: D

Distributed

Question: 6

_____ is the most important/powerful computer in a typical network.

(A) Network switch

(B) Network station

(C) Network server

(D) Network client

Ans: C

Network server

Question: 7

A MODEM is connected in between a telephone line and a

(A) Communication Adapter

(B) Serial Port

(C) Computer

(D) Network

Ans: C

Computer

Question: 8

The collection of links throughout the Internet creates an interconnected network called the

(A) WWW

(B) Web

(C) World Wide Web

(D) All of the above

Ans: D

All of the above

Question: 9

A term related sending data to a satellite is

(A) Uplink

(B) Downlink

(C) Modulate

(D) Demodulate

Ans: A

Uplink

Question: 10

The slowest transmission speeds are those of

(A) Microwaves

(B) Fiber-optic cable

(C) Coaxial cable

(D) Twisted-pair wire

Ans: D

Twisted-pair wire

Question: 11

What device separates a single network into two segments but lets the two segments appear as one to higher protocols?

(A) Router

(B) Gateway

(C) Bridge

(D) Switch

Ans: C

Bridge

Question: 12

How many hosts are attached to each of the local area network at our site?

(A) 128

(B) 254

(C) 256

(D) 360

Ans: B

254

Question: 13

How many bits internet address is assigned to each host on a TCP/IP internet which is used in all communication with the host?

(A) 16 bits

(B) 32  bits

(C) 48  bits

(D) 64  bits

Ans: B

32  bits

Question: 14

Twisted pair have maximum segment

(A) 20m

(B) 100m

(C) 200m

(D) 400m

Ans: B

100m

Question: 15

A device that can convert digital signals to analog signals is a/an

(A) Emulator

(B) Packet

(C) Modem

(D) Cable

Ans: C

Modem

Question: 16

The most frequently used piece of hardware for inputting data is

(A) Software

(B) Cursor

(C) Floppy disk

(D) Keyboard

Ans: D

Keyboard

Question: 17

A UPS

(A) Delivers electronic messages via a bus

(B) Conducts a power- on self test, or POST

(C) Provides battery backup for a limited time

(D) Limits damage caused by fluctuating levels of electricity

Ans: C

Provides battery backup for a limited time

Question: 18

If a new device is attached to a computer, such as a printer or scanner, it ___ must be installed before the device can be used.

(A) Server

(B) Pager

(C) Buffer

(D) Driver

Ans: D

Driver

Question: 19

This can be another word for program

(A) Hardware

(B) Software

(C) Disk

(D) Floppy

Ans: B

Software

Question: 20

The role of a  ______  generally is to determine buyers, needs and mate it to the correct hardware and software.

(A) Corporate trainer

(B) Computer consultant

(C) Computer sales representative

(D) Computer scientist

Ans: C

Computer sales representative

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST