100+ Coding and Decoding Questions & Answers for Bank Exams - 1

 Question: 1

If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how is PROBLEM coded in that code?

(A) PELBROM

(B) PRBOELM

(C) PELBORM

(D) ROBLEMP

Ans: C

The first and the last letters of the word remain as such and the remaining letters are written in a reverse order, to obtain the code.

Question: 2

In a code, CORNER is written as GSVRIV. How can CENTRAL be written in that code?

(A) GIRXVEP

(B) GJRYVEP

(C) GNFJKER

(D) DFOUSBM

Ans: A

Each letter of the word is moved four steps forward to obtain the code.

Question: 3

If DELHI is coded as CCIDD, how would you encode BOMBAY?

(A) AMJXVS

(B) MJXVSU

(C) WXYZAX

(D) AJMTVT

Ans: A

The first, second, third, letters of the word are respectively moved one, two, three, steps backward to obtain the corresponding letters of the code.

Question: 4

In a code language, DISTANCE is written as IDTUBECN and DOCUMENT is written as ODDVNTNE. How is THURSDAY written in that language?

(A) HTVSTYDA

(B) HTVSYADS

(C) HTVSTYAD

(D) DTVSTEYA

Ans: C

The places of the first two letters and the sixth and eighth letters of the word are interchanged, while the third, fourth and fifth letters are each moved one step forward, to obtain the code.

Question: 5

In a certain code ADVENTURES is written as TDRESAUVEN. How is SURPRISING written in that code?

(A) IUIPGSSRNR

(B) IRIPGSSNRR

(C) IUINGSSRRP

(D) IUIPGSRSNR

Ans: A

The first and sixth, third and eighth, fifth and tenth letters of the word interchange places in the code

Question: 6

If in a certain language, NATURE is coded as MASUQE, how is FAMINE coded in that code?

(A) EALIME

(B) FZNJME

(C) FZMHND

(D) FBMJND

Ans: A

The second, fourth and sixth letters of the words remain unchanged, while the first, third and fifth letters are each moved one step backward to obtain the corresponding letters of the code.

Question: 7

If in a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code?

(A) CQOCBZ

(B) CPOCBZ

(C) CPNCBZ

(D) CPNCBX

Ans: C

Each letter in the word is moved one step forward to obtain the corresponding letter of the code.

Question: 8

If VICTORY is coded as YLFWRUB, how can SUCCESS be coded?

(A) VYEEHVV

(B) VYEFIVV

(C) VXFFHVV

(D) VXEEIVV

Ans: C

Each letter of the word is moved three steps forward to obtain the code.

Question: 9

If MADRAS can be written as ARSARS, how can ARKONAM be written in that code?

(A) ROKANAM

(B) ROAKNNM

(C) ROAKANM

(D) ROAAKNM

Ans: D

The word is first written twice and the letters at the even positions in the word so obtained from the code.

Question: 10

If HEATER is written as KBDQHO, how will you encode COOLER?

(A) FRLIHO

(B) FLIRHO

(C) ALRIHV

(D) FLRIHO

Ans: D

The first, third and fifth letters of the word are each moved three steps forward while the second, fourth and sixth letters are each moved three steps backward to obtain the corresponding letters of the code.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST