100+ Clock Aptitude Questions and Answers - 2

 Question: 1

How many times in a day, are the hands of a clock in straight line but opposite in direction?

(A) 20

(B) 22

(C) 24

(D) 48

Ans: B

The hands of a clock point in opposite directions (in the same straight line) 11 times in every 12 hours (Because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 0’clock only).

So, in a day, the hands point in the opposite directions 22 times.

Question: 2

How many times in a day, the hands of a clock are straight?

(A) 22

(B) 24

(C) 44

(D) 48

Ans: C

In 12 hours, the hands coincide or are in opposite directions 22 times.

∴ In 24 hours, the hands coincide or are in opposite direction 44 times a day.

Question: 3

How many times do the hands of a clock coincide in a day?

(A) 20

(B) 21

(C) 22

(D) 24

Ans: C

The hands of a clock coincide 11 times in every 12 hours (since between 11 and 1, they coincide only once i.e., at 12 o’clock).

∴ the hands coincide 22 times in a day.

Question: 4

How many times are the hands of a clock at right angle in a day?

(A) 22

(B) 24

(C) 44

(D) 48

Ans; C

In 12 hours, they are right angles times.

∴ In 24 hours, they are at right angles 44 times.

Question: 5

At what time between 5.30 and 6 will the hands of clock be at right angles?

(A) 40 min. past 5

(B) 45 min. past 5

(C) 43

5
11

 min. past 5

(D) 43

7
11

 min. past 5

Ans: D

At 5 o’clock, the hands are 25 min. spaces apart.

To be at right angles and that too between 5.30 and 6, the minute hand has to gain (25 + 15) = 40 min. spaces.

55 min. spaces are gained in 60 min.

40 min. spaces are gained in (

60
55

×40) min. = 43

7
11

 min.

∴ Required time = 43

7
11

 min. past 5.

Question: 6

A clock is started at noon By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through

(A) 140°

(B) 145°

(C) 150°

(D) 155°

Ans: D

Angle traced by hour hand in 12 hrs = 360°

Angle traced by hour hand in 5 hrs 10 min. i.e. 

31
6

 hrs

(

360
12

×

31
6

)° = 155°

Question: 7

At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5?

(A) 58

1
2

°

(B) 64

1
2

°

(C) 67

1
2

°

(D) 72

1
2

°

Ans: C

Angle traced by hour hand in 

21
4

 hrs = (

360
12

×

21
4

)° = 157

1
2

°

Angle traced by min. hand in 15 min. = (

360
12

×15)° = 90°

Required angle = (157×

1
2

)° = 67

1
2

deg;.

Question: 8

An accurate clock shows 8 o’clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o’clock in the afternoon?

(A) 150°

(B) 160°

(C) 180°

(D) 190°

Ans: C

Angle traced by the hour hand in 6 hours = (

360
12

×6)° = 180°

Question: 9

At what time, in minutes, between 3 o’clock and 4’o clock, both the needles will coincide each other?

(A) 16

4
11

(B) 13

4
11

(C) 12

4
11

(D) 5

1
11

Ans: A

At 3’o clock, the minute hands in 15 min. Spaces apart from the hour hand.

To be coincident, it must gain 15 min. spaces.

55 min. are gained in 60 min.

15 min. are gainded in (

60
55

×15) min. = 16×

4
11

 min.

∴ The hands are coincident at 16×

4
11

 min. past 3.

Question: 10

At what time between 9 and 10 o’clock will the hands of a watch be together?

(A) 45 min. past 9

(B) 49

1
11

 min. past 9

(C) 48

2
11

 min. past 9

(D) 50 min. past 9

Ans: B

To be together between 9 and 10 o’clock, the minute hand has to gain 45 min. spaces.

55 min. spaces gained in 60 min.

45 min. spaces are gained in (

60
55

×45)min. or 49

1
11

 min.

∴ The hands are together at 49×

1
11

 min. past 9.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST