100+ Boats and Streams Aptitude Questions and Answers Pdf - 2

 Question: 1

The speed of a boat in still water is 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is

(A) 2.4 km

(B) 3.6 km

(C) 4.8 km

(D) 5.1 km

Ans: B

Speed downstream = (15 + 3) kmph = 18 kmph.

Distance travelled = (18×

12
60

) km = 3.6 km.

Question: 2

Speed of a man is 19 Km/h in still water. If the rate of current is 3 Km/h, then the effective speed of the man upstream is

(A) 6 Km/hr

(B) 7 Km/hr

(C) 9 Km/hr

(D) 10 Km/hr

Ans: B

Speed of man in still water = 10 Km/hr

Speed of current = 3 Km/hr

∴ Speed of man upstream = 10 – 3 = 7 Km/hr.

Question: 3

A boatman goes 2 Km against the current of the stream in 1 h and goes 1 Km along the current in 10 min. How long will he take to go 5 Km in stationary water?

(A) 1 hour

(B) 1.5 hour

(C) 1 hour 15 minutes

(D) 40 minutes

Ans: C

Upstream speed = 2 km/hr

Downstream speed = 6 km/hr

∴ Speed in still water = 

2+6
2

 = 4 km/hr.

∴ Time required to go 5 km in still water = 

5
4

 hours = 1 hours 15 minutes.

Question: 4

A man’s speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man’s speed against the current is

(A) 8 km/hr

(B) 8.5 km/hr

(C) 9 km/hr

(D) 10 km/hr

Ans: D

Man’s rate in still water = (15 – 2.5) km/hr = 12.5 km/hr.

Man’s rate against the current = (12.5 – 2.5) km/hr = 10 km/hr.

Question: 5

A man can row upstream at 7 kmph and downstream at 10 kmph. Find man’s rate in still water and the rate of current.

(A) 1.2 km/hr

(B) 1.5 km/hr

(C) 1.8 km/hr

(D) 2.1 km/hr

Ans: B

Rate in still water = 

1
2

(10 + 7) km/hr = 8.5 km/hr.

Rate of current = 

1
2

 (10 -7) km/hr = 1.5 km/hr.

Question: 6

A man can swim in still water at a rate of 4 km/hr. The width of the river is 1 km. How long will he take to cross the river straight, if the speed of the current is 3 km/hr?

(A) 10 min

(B) 12 min

(C) 15 min

(D) 18 min

Ans: C

Required time = Time taken to cover 1 km @ 4 kmph

                     = (

1
4

×60) = 15 min.

Question: 7

Speed of a boat in standing water is 9 kmph and the speed of the stream is 1.5 kmph. A man rows to a place at a distance of 105 km and comes back to the starting point. The total time taken by him is

(A) 20 hours

(B) 22 hours

(C) 24 hours

(D) 32 hours

Ans: C

Speed upstream = 7.5 kmph.

Speed downstream = 10.5 kmph.

∴ Total time taken = (

105
7.5

+

105
10.5

) hours = 24 hours.

Question: 8

In one hour, a boat goes 11 km along the stream and 5 km against the stream. The speed of the boat in still water (in km/hr) is

(A) 5

(B) 6

(C) 7

(D) 8

Ans: D

Speed in still water = 

1
2

×(11+5)

                            = 

1
2

 × (16) = 8 kmph.

Question: 9

A Boat goes 8 km in one hour along the stream and 2 km in one hour against the stream. The speed in km/hr of the stream is

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Ans: C

Speed of the stream = 

1
2

(82)km/hr = 3 km/hr.

Question: 10

A boat goes 13 km upstream in 39 minutes. The speed of stream is 3 km/hr. The speed of boat in still water is

(A) 20 km/hr

(B) 23 km/hr

(C) 27 km/hr

(D) 29 km/hr

Ans: B

Speed of the boat upstream = 13×

60
39

 = 20 km/hr

Speed of the stream = 3 km/hr

Let, the speed of the boat in still water = x km/hr, we have, x – 3 = 20.

∴ x = 20 + 3 = 23 km/hr.

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST