100+ Blood Relation Questions and Answers for Bank Exams - 1
Question: 1
Raju to a girl in the photograph, Kamal's said, 'Her mother's brother is the only son of my mother's father'. How is the girl's mother related Kamal?
(A) Aunt
(B) Grandmother
(C) Sister
(D) Mother
Ans: A
Only son of Kamal's mother's father- Kamal's maternal uncle.
So, the girl's maternal uncle is Kamal's maternal uncle.
Thus, the girl's mother is Kamal's aunt.
Question: 2
Sudhakar told Anand, 'Yesterday I defeated the only brother of the daughter of my grandmother'. Whom did Sudhakar defeat?
(A) Father-in-law
(B) Cousin
(C) Father
(D) Son
Ans: C
Daughter of grandmother Aunt;
Aunt's only brother Father.
Question: 3
Prateep said, 'This girl is the wife of the grandson of my mother'. Who is Prateep to the girl?
(A) Husband
(B) Father-in-law
(C) Grandfather
(D) Father
Ans: B
Mother's grandson Son;
Son's wife Daughter-in-law.
Question: 4
Arun introduces Rohan as the son of the only brother of his father's wife. How is Rohan related to Arun?
(A) Brother
(B) Son-in-law
(C) Cousin
(D) Uncle
Ans: C
The relations may be analysed as follows:
Father's wife Mother;
Mother's brother Uncle;
Uncle's son Cousin.
So, Rohan is Arun's cousin.
Question: 5
Pointing to a lady, a man said, 'The son of her only brother is the brother of my wife'. How is the lady related to the man?
(A) Sister of father-in-law
(B) Mother-in-law
(C) Grandmother
(D) Mother's sister
Ans: A
Brother of my wife My brother-in-law;
Son of lady's brother is the brother-in-law of the man.
So, lady's brother is man's father-in-law i.e., the lady is the sister of man's father-in-law.
Question: 6
A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?
(A) Grandson
(B) Uncle
(C) Nephew
(D) Cousin
Ans: D
Brother of mother Uncle;
Uncle's son Cousin.
Question: 7
Pointing out to a lady, a girl said, 'She is the daughter-in-law of the grandmother of my father's only son'. How is the lady related to the girl?
(A) Aunt
(B) Cousin
(C) Mother
(D) Sister-in-law
Ans: C
My father's only son My brother;
Grandmother of my brother My grandmother;
Daughter-in-law of my grandmother My mother.
So, the lady is girl's mother.
Question: 8
A man pointing to a photograph says, 'The lady in the photograph is my nephew's maternal grandmother'. How is the lady in the photograph related to the man's sister who has no other sister?
(A) Mother
(B) Mother-in-law
(C) Sister-in-law
(D) Cousin
Ans: A
Clearly, the lady is the grandmother of man's sister's son i.e., the mother of the mother of man's sister's son i.e., the mother of man's sister.
So, the lady is man's mother.
Question: 9
Introducing a man, a woman said, 'He is the only son of my mother's mother'. How is the woman related to the man?
(A) Aunt
(B) Sister
(C) Niece
(D) Mother
Ans: C
My mother's mother My grandmother;
My grandmother's only son My maternal uncle.
Question: 10
Sita told manohar, 'The girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother-in-law of my friend's mother'. How is the girl related to Sita's friend?
(A) Aunt
(B) Cousin
(C) Daughter
(D) Niece
Ans: D
Daughter of brother-in-law Niece;
Mother's niece Cousin.
So, the girl is the cousin of Sita's friend.
Comments
Post a Comment