100+ Basic Computer Knowledge Questions and Answers - 1

 Question: 1

Which function calculates the largest value in a set of numbers?

(A) Average

(B) Count

(C) Minimum

(D) Maximum

Ans: D

Maximum

Question: 2

What is Virtual Private Network?

(A) It is a private computer network of an organization where the remote users can transmit encrypted information through the server of the organization

(B) It is a computer network across a public internet that provides users access to their organization’s network while maintaining the security of the information transmitted

(C) It is a computer network in which users can access a shared pool of computing resources through a service provider

(D) None of the statements (a), (b) and (C) given above is a correct description of Virtual Private Network 

Ans: B

It is a computer network across a public internet that provides users access to their organization’s network while maintaining the security of the information transmitted

Question: 3

The space in your computer that loads and works with data

(A) RAM memory

(B) Megabyte

(C) Cache memory

(D) CPU

Ans: A

RAM memory

Question: 4

The operating system called UNIX is typically used for

(A) Web computers

(B) Desktop computers

(C) Laptop computers

(D) Super computers

Ans: A

Web computers

Question: 5

What type of program controls the various computer parts and allows the user to internet with the computer?

(A) Database software

(B) Word processing software

(C) Operating system

(D) Utility software

Ans: D

Utility software

Question: 6

In a computer most processing takes place in

(A) CPU

(B) Motherboard

(C) RAM

(D) Memory

Ans: A

CPU

Question: 7

Eight bits of data

(A) Byte

(B) Word

(C) Octabit

(D) Sentence

Ans: A

Byte

Question: 8

The process of preparing a floppy diskette for use is called

(A) Parsing

(B) Formatting

(C) Translating

(D) Assembling

Ans: B

Formatting

Question: 9

_____ increase the accuracy of a search by fine-tuning the keywords in the search.

(A) Operators

(B) Links

(C) Compounds

(D) Indexes

Ans: D

Indexes

Question: 10

A register that keeps track of the next instruction to be executed is called a/an

(A) Accumulator

(B) Action Register

(C) Data Register

(D) Instruction Register

Ans: D

Instruction Register

Question: 11

Which of the following helps to protect floppy disks from data getting accidently erased?

(A) Input notch

(B) Entry notch

(C) Write-protect notch

(D) Access notch

Ans: C

Write-protect notch

Question: 12

The fastest component for accessing stored data/information is/are

(A) Tape

(B) Hard disks

(C) Main memory

(D) Cache

Ans: C

Main memory

Question: 13

In a sequence of events that take place in an instruction cycle, the first cycle is called

(A) Decode cycle

(B) Fetch cycle

(C) Execute cycle

(D) Code cycle

Ans: B

Fetch cycle

Question: 14

The microprocessor of a computer

(A) understands only high-level languages

(B) understands only machine language

(C) understands machine language and high-level languages.

(D) does not understand machine language

Ans: B

understands only machine language

Question: 15

A central computer that holds collections of data and programs for many PCs

(A) minicomputer

(B) laptop

(C) server

(D) super computer

Ans: C

server

Question: 16

Each cell in a Microsoft Office Excel document is referred to by its cell address, which is the

(A) Cells column label and worksheet tab name

(B) Cells row and column labels

(C) Cells row label

(D) Cells contents

Ans: B

Cells row and column labels

Question: 17

This Excel feature includes functions to calculate an Average, Minimum, Maximum and Count.

(A) AutoSum

(B) Calculate

(C) MIN

(D) Number

Ans: A

AutoSum

Question: 18

Which of the following computer is used in the weather forecasting?

(A) Super computers

(B) Mainframe computers

(C) Mini computers

(D) Micro computers

Ans: A

Super computers

Question: 19

In hexadecimal number system C denotes to

(A) 11

(B) 12

(C) 13

(D) 14

Ans: B

12

Question: 20

What type of resource is most likely to be a shared common resource in a computer network?

(A) Keyboards

(B) Printers

(C) Speakers

(D) Keyboards

Ans: B

Printers

Comments

Popular posts from this blog

APTITUDE MCQ LIST

সাধারণ জ্ঞান MCQ LIST