100+ Alphabet Series Reasoning Questions and Answers - 2
Question: 1
In each of the following questions, various terms of a letter series are given with one term missing as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.
A, Z, X, B, V, T, C, R, ?, ?
(A) O, Q
(B) E, O
(C) P, D
(D) Q, E
Ans: C
The first, fourth and seventh letters are in alphabetical order. So, tenth letter would be the letter after C i.e. D.
Also, the second and third letters are alternate and in reverse order and so are the fifth and sixth letters and the eighth and ninth letters.
Question: 2
Z, Y, X, U, T, S, P, O, N, K, ?, ?
(A) J, I
(B) I, H
(C) H, I
(D) H, G
Ans: A
The given series consists of three consecutive letters from the end, then two letters skipped, then again three consecutive letters from the end and so on.
Question: 3
BF, CH, ?, HO, LT
(A) FJ
(B) EK
(C) EM
(D) DN
Ans: B
The first letter of the first, second, third, terms are respectively moved one, two, three, steps forward while the second letters are respectively moved two, three, four, steps forward to obtain the corresponding letters of the successive terms.
Question: 4
JE, LH, OL, SQ, ?
(A) XW
(B) VX
(C) VW
(D) WV
Ans: A
The first letter of the first, second, third, Terms are respectively moved two, three, four, Steps forward while the second letters of these terms are respectively moved three, four, five, steps forward to obtain the corresponding letters of the successive terms.
Question: 5
QPO, SRQ, UTS, WVU, ?
(A) AZY
(B) VWX
(C) YXW
(D) XVZ
Ans: C
Each term in the series consists of three consecutive letters in reverse order. The first letter of each term and the last letter of the next term are the same.
Question: 6
AZ, GT, MN, ?, YB
(A) SH
(B) TS
(C) RX
(D) KF
Ans: A
The first letter of each term is moved six steps forward while the second letter is moved six steps backward to obtain the corresponding letters of the next term.
Question: 7
BEH, KNQ, TWZ, ?
(A) BDF
(B) ADG
(C) CFI
(D) IJL
Ans: C
All the letters of each term are moved nine steps forward to obtain the corresponding letters of the next term.
Question: 8
MHZ, NIW, OKT, PNQ, ?
(A) QQN
(B) QRM
(C) QRN
(D) RRN
Ans: C
The first letter of the terms are consecutive letters.
The third letter of each term is moved three steps backward to obtain the third letter of the successive term.
The middle letters of the first, second, third and fourth terms are moved one, two, three and four steps forward respectively to obtain the middle letter of the successive terms.
Question: 9
DF, GJ, KM, NQ, RT, ?
(A) XZ
(B) YZ
(C) UX
(D) YA
Ans: C
There is a gap of one letter between both the letters of first term, a gap of two letters between both the letters of second term and again a gap of one and two letters between the letter of third and fourth terms respectively.
Besides, the last letter of each term and the first letter of next term are in alphabetical order.
Question: 10
Z, L, X, J, V, H, T, F, ?, ?
(A) Q, D
(B) S, E
(C) R, D
(D) R, E
Ans: C
The given sequence consists of two series – Z, X, V, T, ? and L, J, H, F, ?, both consisting of alternate letters in a reverse order.
Comments
Post a Comment